Banksjef Stig Sæther i Sparebank1 Nord-Norges avdeling i Harstad forteller at bidragene kommer fra bankens samfunnsløfte-ordning. Bidragene støtter 17 lag og foreninger for innsatsen de gjør for den alternative 17. mai-feiringen i Harstad, Kvæfjord og Tjeldsund (full oversikt nederst i saken).

– Støtten er forhåpentlig også et kjærkomment tilskudd til klubbkassene i disse foreningene. Det vet vi den nordnorske frivilligheten trenger i koronakrisa, ikke minst fordi så mange arrangementer blir avlyst, sier Sæther.

Banksjefen ønsker å hylle byens lag og foreninger for det arbeidet de gjør i den usikre tiden.

– Det at dugnadsånden fortsatt står så sterkt, og at så mange har tenkt ut kreative måter å skape folkefest på er rett og slett beundringsverdig. Vi har mye å glede oss til under årets feiring, sier han.

– Hører på lyden at folk savner å spille

Gro Dagsvik representerer Harstad Skoles musikkorps. De har mottatt støtte for både juniorkorpset, hovedkorpset og drilltroppen til foreningen. Hun sier dette bidrar til å fylle gatene med korpslyd selv under årets spesielle feiring

– Vi får spilt utenfor forskjellige institusjoner, deriblant sykehuset. Det vil også bli spilling og marsjering rundt her og der, men det kommer ikke til å bli annonsert. Dette for å unngå store ansamlinger av folk. Men det blir musikk i gatene. Det gleder vi oss over, forteller Dagsvik.

17.mai-arrangementene representerer normalt god inntjening for byens korps. Både gjennom arrangering av kafé og ikke minst det korpsene drar inn på spilling, Dagsvik sier at bidraget fra Samfunnsløftet er veldig kjærkomment når de for andre året på rad går glipp av årets store inntjeningsdag.

Hun sier Harstad kan forvente ekstra krutt fra korpsmusikerne i år.

– Spillerne våre er fryktelig glade for at noe skjer. Vi har måttet avlyse en drøss av ting., så gleden når noe endelig skjer er til å ta og føle på. Man kan faktisk høre litt ekstra futt i lyden, så her er det bare å glede seg, sier hun.

Mange som sliter

Noen andre som har mottatt støtte er Harstad Kameratklubb. Anita Aspenes Andreassen forteller at klubben gleder seg over å arrangere en smittevennlig 17. mai for de som ofte faller utenfor bybildet på den store dagen. De planlegger flere dager med feiring.

­– I år skal vi ordne til med is, brus og kaker for byens venner som benytter seg av Kameratklubben. På 17. mai går det ikke busser, så vi skal holde åpent for feiring hele uka for de som ikke kan komme innom på selve dagen.

Anita forteller at pandemien har fått flere til å oppsøke klubben.

– Det er mange som trenger mer hjelp nå enn tidligere. Jeg opplever at flere og flere vet om oss og at flere søker hjelp når de har behov for det. Vi har besøk av alle typer mennesker som ønsker et samhold og et sted å være. Vi er veldig glade for litt ekstra støtte for å kunne ha et skikkelig tilbud, sier hun.

Stor bilparade

Styremedlem i AmCar Harstad, Oddne Johansen, gleder seg til å gjenta fjorårets suksess med bilparade gjennom byen. I 2020 samlet AmCar-klubben, med bidrag fra Harstad Motorhistoriske klubb og MC-klubbene, 140 kjøretøy som rullet gjennom Harstads gater.

– I år som i fjor skal vi rulle forbi alt av sykehjem og sykehus for å skape skikkelig liv. Sist var det enormt med folk som fulgte med på paraden vår. Vi gleder oss til å gjøre det samme i år.

AmCar-klubben har til vanlig flere treff gjennom året som nå har blitt avlyst grunnet pandemien. Treffene hjelper til å generer penger inn i kassa som brukes til vedlikehold av klubbhus og lignende. Johansen setter pris på bidraget fra Sparebank1.

– Vi er utrolig takknemlige for at banken støtter lag og foreninger. Det gjør det artig å måtte tenke kreativt opp mot en annerledes feiring.

Kvæfjord Kystlag har også mottatt støtte. Kjell Ivar Nymoen er tidligere rektor ved Vik skole og ildsjel i kystlaget. Han forteller at pengene kommer godt med for å arrangere båtmaraton og aktiviteter for kvæfjerdingene.

– Vik skole i Kværgjord har en fin og stor samling robåter i tre som kystlaget har overtatt. Hvert år arrangerer vi roing for sjetteklassingene i juni, men nå vil vi sjøsette båtene for bruk under 17.mai. Da lager vi både et ro-maraton i tillegg til at vi håper familier skal kunne få prøve å ro. Roing er godt for kropp og sjel og ikke minst en fin og artig aktivitet med hensyn til smittevernet, sier han og legger til:

– Disse pengene kommer veldig godt med for å få sjøsatt alle robåtene så tidlig.

Disse får støtte i Harstad, Kvæfjord og Tjeldsund:

 • AMCAR Harstad får 10.000 kroner i støtte for paraden gjennom Harstad og forbi byens sykehjem.
 • Harstad Janitsjar får 10.000 kroner i støtte for å spille i flere boligområder.
 • Juniorkorpset, hovedkorpset og drilltroppen i Harstad Skoles Musikkorps får til sammen 20.000 kroner i støtte for å spille og drille utenfor sykehuset og to av byens sykehjem.
 • Kulturhuskoret Vox Arctica får 10.000 kroner i støtte for å synge i Knorrbakken og Samasjøen borettslag.
 • Sama skolekorps får 10.000 kroner i støtte for å spille og drille utenfor Bergseng bo og servicesenter og på Bergsodden sykehjem.
 • Medkila speidergruppe får 10.000 kroner i støtte for all flaggstemning de skaper i sentrum på 17. mai.
 • Sørvikmark idrettslag får 10.000 kroner i støtte for å plukke søppel og planter blomster i bygda.
 • Fauskevåg Forsamlingshus får 10.000 kroner i støtte for å rydde og pynte bygda før 17. mai.
 • Harstad Kameratklubb får 10.000 kroner i støtte til 17. mai-feiring for byens rusmisbrukere på Varmestua.
 • IF Kilkameratene får 10.000 kroner i støtte for å arrangere kortesje med 17. mai-pyntede kjøretøy fra Kilbotn til Breivika.
 • Sandstrand skolekorps får 10.000 kroner i støtte for å spille for innbyggerne i de ulike bygdene i skolekretsen.
 • Tjeldsund idrettslag får 10.000 kroner i støtte for å arrangere truge- og skitur og 17. mai-tog til toppen av Laslettfjellet.
 • Frivillighetssentralen i Skånland får 10.000 kroner i støtte for å pakke og dele ut goodiebager til mennesker med behov for en oppmuntring.
 • Kvæfjord Kystlag får 10.000 kroner i støtte for å arrangere romaraton.
 • Kvæfjord Røde Kors Hjelpekorps får 10.000 kroner i støtte for å rydde bygda før nasjonaldagen.
 • Borkenes skolekorps får 10.000 kroner i støtte for å spille og drille for alle beboere på sykehjemmene, utenfor rådhuset og i Vik.
 • Kveøy 4H får 10.000 kroner i støtte for å plukke klubben søppel langs Kveøyveien før nasjonaldagen.