Mange av oss har de siste årene fått vite at vi selv eller andre har testet positivt for korona. Enkelte har fått beskjed om smitte i sin krets gjennom Smittestopp-appen. Onsdag denne uken legges appen ned, forteller Folkehelseinstituttet (FHI).

De slår fast at befolkningen er godt beskyttet mot alvorlig sykdom. 

– Da er det riktig å kutte kostnader og avvikle løsninger som ikke lenger har nytteverdi, sier assisterende direktør Gun Peggy Knudsen ved FHI.

Selv om det i dag ikke finnes tiltak som berører folk i nevneverdig grad i hverdagen, smitter sykdommen nye borgere hver dag.

880 dager senere

Harstad kommune oppdaget smitte i befolkningen for første gang 13. mars 2020. Det var en ansatt ved Bergseng bo- og servicesenter som ble syk og senere testet positivt. Dette var den verste plassen man kunne få smitte, og det var viktig å gjøre alt rett, forteller de som var involvert.

I pandemiens første år rapporterte kommunen om hvert enkelt smittetilfelle. Store deler av samfunnet stengte ned for å begrense smitte etter pandemien som de fleste ikke tenker så mye på i dag.

Jonas Holte var kommuneoverlege under store deler av pandemien og ble en kjent og trygg figur for befolkningen da usikkerheten var som verst.

Anbefales oppfriskning

Alle over 65 år anbefales nå en ny oppfriskningsdose med koronavaksine. Vaksineringen vil starte senest 1. oktober, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

Vaksinasjon av gruppen fra 65 til og med 74 år starter så snart kommunene har kapasitet til å tilby det, og med senest oppstart 1. oktober 2022, skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

– Det er spesielt viktig at de over 75 år og personer på sykehjem tar en fjerde dose med koronavaksine nå. Målet må være å bli ferdig med vaksinering av denne aldersgruppen så raskt som mulig, sier assisterende direktør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) og legger til:

– De kommunene som allerede har gitt et godt tilbud til denne gruppen, kan nå fortsette med å vaksinere de mellom 65 og 75 år.

Usikkert hvordan epidemien vil utvikle seg

Han sier videre at FHI er usikre på hvordan epidemien vil utvikle seg på sensommeren og hvordan en høst- og vinterbølge vil bli.

– Blant de som har fått oppfriskningsdose, ser vi heldigvis at vaksinene fortsatt beskytter godt mot alvorlig sykdom. Selv om vi har andre virusvarianter i omløp nå enn vi hadde tidligere, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet til NTB.