Kvæfjerdingene har vært flinke til å gi bort klær og leker og utstyr, forteller Aadel. Så flinke at det faktisk blei mottaksstopp. Det skal ikke stå på det materielle tilbudet når flyktningene fra Ukraina ankommer Kvæfjord - men hva med det mellommenneskelige?

– Jeg kjente at jeg ikke fikk så god samvittighet bare av å bare ha samla sammen masse klær. For selv om klær er viktig, så er det jo det videre arbeidet som virkelig betyr noe.

Les også

Flyktet fra Bosnia og ble Evens stefar i Harstad: – Mange lette etter familiemedlemmer i søppelcontainere

– Tørr å ta steget

Aadel beskriver seg sjøl som ei «pensjonert, godt voksen dame», og forteller at hun tidligere har jobba en del med flyktninger - da de første flyktningene kom til Kvæfjord. I tillegg har hun og familien hatt god kontakt med en familie fra Serbia og en fra Eritrea.

Gode erfaringer som hun vil at flere i bygda skal få.

– Vi må tørre å ta det første steget, sier hun engasjert.

– Det er så lett å tenke at språket er et hinder, men i min erfaring er det ikke et så stort hinder. Hinderet er å ta den første kontakten. Å tørre.

Og Aadel tror det er mange flyktninger som kan trenge at vi tørr å ta det første steget. Når det kommer så mange splittede familier - gjerne med en enslig mor, kanskje med en bestemor eller bestefar i tillegg - så vil de trenge hjelp i hverdagen. Det var den tanken som først slo rot.

– Jeg tenkte at disse mødrene de vil trenge noen å støtte seg på, så kanskje kunne de eldste ungdommene på ungdomsskolen og videregående trå til som «trillepier» og -gutter? Være sammen med barna og bli kjent og bygge tillit, så mødrene etter hvert kan få barnepassere og få sårt tiltrengt alenetid?

En jobb for hele bygda

Men det stoppet ikke der. Da Aadel først hadde begynt å spekulere, kom det bare flere og flere ideer til. Nå har hun ei klar oppfordring til bygdefolket i Kvæfjord:

– De ansatte på mottaket kan ikke gjøre alt. Bygdefolket må «trø tell og hjelpes!»

Hun trekker fram alle de ulike lagene og foreningene i Kvæfjord som viktige i denne jobben.

– Kanskje de kan gå sammen om å invitere til kaffe, vafler og aktiviteter ute, hver sin søndag for eksempel? Nå våres det snart og det går mot sommer, og da er det fint å være ute. Og den beste måten å bli kjent på, det er jo å være ilag.

For ungene som skal i barnehage og skole er hun ikke så bekymret - men hun tenker mye på mødre og eldre som ikke går rett inn i samme nettverk. Frykten er at de skal bli ensomme her i nord.

– Kvæfjord har vært - og er - en fantastisk kommune for flyktninger. Men den største bøygen, det er å det med å bli kjent med dem. Den bøygen må vi bare komme over. Jeg vet jo med meg sjøl, at om jeg hadde måtte flykte til Ukraina, så hadde jeg jo ønsket at noen tok kontakt og ville være venn med meg, sier hun.

Les også

Elise vokste opp ved mottaket, nå skal hun selv ta imot flyktningene: – Kvæfjord har savnet dette

Få nye venner

Selv har hun og familien vært de som tok kontakt og inkluderte en nyankommet familie i sin vennekrets. De har fungert som en vennefamilie for en familie fra Eritrea, og selv om denne familien har flyttet på seg holder de fortsatt kontakten - de har sågar feriert med familien Daae Strand på hytta.

– Det å være en besøksfamilie, eller venne/vertsfamilie, det kan jeg anbefale. Igjen, mange er redde for dette med språk, men i dag kommer man langt med kroppsspråk, Google Translate og ordbok, sier hun lattermildt.

– Og så skal man huske på at de lærer engelsk fra 1. klasse i Ukraina, så det er mange som kan nok til å kommunisere. Så be dem på middag, gå en tur sammen eller finn på noe annet, helt enkle ting.

Det er viktig at vi snakker om hvordan vi best kan hjelpe, mener Aadel. Hun vil at alle skal tenke gjennom hvordan de kan bistå de vel 180 flyktningene som snart kommer til Kvæfjord.

– Jeg ville bidra til å sette tanken i folk. Gi dem ideer som de kan tenke litt på. Kanskje er det ikke så vanskelig likevel - hvis man bare ikke er så redd for det med språket, avslutter den engasjerte damen.

Vil du melde deg til tjeneste? Ta kontakt med Kvæfjord frivillighetssentral.