Aksjene i Netflix falt med mer enn 20 prosent tirsdag, etter at selskapet rapporterte et tap på 200.000 abonnenter i løpet av første kvartal.

Det skriver CNBC tirsdag kveld norsk tid.

Det er den første gangen Netflix har mistet flere abonnenter enn de har anskaffet på mer enn et tiår.

Tidligere hadde strømmetjenesten anslått å legge på 2,5 millioner abonnenter netto i løpet av sitt første kvartal. Analytikere hadde også forespeilet at det nummeret ville bli nærmere 2,7 millioner. I samme periode for ett år siden skaffet Netflix seg 3,98 millioner nye, betalende brukere.

Nordmenn i europatoppen

Undersøkelser fra tidligere i april tyder også på at nordmenn står for en stor del av den dystre statistikken til Netflix.

Gjennomsnittsnordmannen har tilgang til nær tre strømmetjenester, men vi er nemlig også kjappe til å si opp abonnementene.

75 prosent av nordmenn har tilgang til én eller flere strømmetjenester, ifølge en undersøkelse fra Deloitte, som er omtalt av Aftenposten. I gjennomsnitt abonnerer nordmenn på 2,84 ulike tjenester. Netflix, HBO Max og Viaplay er de mest populære.

Selv om de tradisjonelle TV-kanalene satser stort på strømmemarkedet, er det de dedikerte strømmetjenestene som vokser mest, og ganske nyetablerte Disney+ konkurrerer allerede med Viaplay om tredjeplassen.

Undersøkelsen tar for seg tolv europeiske land, og blant dem er Norge ledende på å si opp abonnementer. 23 prosent av de spurte nordmennene fortalte at de, eller noen i husstanden, hadde sagt opp en strømmetjeneste i løpet av de siste tolv månedene.

Metningspunkt

Rådgiver Joachim Gullaksen i Deloitte Consulting sier til Aftenposten at det norske markedet trolig har nådd et metningspunkt.

– Strømmeselskapene klarer ikke å opprettholde veksten, og resultatet blir en sterkere konkurranse om pris, sier han.

Marianne Massaiu i mediebyrået GroupM tror det blir en synkende trend å beholde strømmetjenester av gammel vane. Hun mener at innhold og brukergrensesnitt blir avgjørende for hvilke tjenester som kommer seirende ut av den hardnede konkurransen.