Gå til sidens hovedinnhold

Ahmed var Sudans første homofile - nå møter han 8. klassingene i Harstad og Kvæfjord

Billedkunstner Ahmed Umar skal besøke ungdommen i Harstad og på Borkenes.

Produksjonen Performance: «If you no longer have a family, make your own with clay» skal også innom Finnsnes og Bardufoss.

Besøket går via Den kulturelle skolesekken i Troms og Finnmark.

Den første homofile

Ahmed Umar utmerker seg blant landets unge kunstnere, og vinner stadig økende oppmerksomhet for sin billedkunst. Han arbeider med flere uttrykk, blant annet keramikk, smykkekunst og performance, og er også synlig i samfunnsdebatten. Umar er oppvokst i Sudan, og kom til Norge som politisk flyktning i 2008.

– Hans kunstneriske praksis er sterkt påvirket av personlige erfaringer fra oppveksten, bruddet med sitt hjemland, og tilpasningen til et nytt land og ny kultur. Han bruker sin personlige historie som en protest mot fortielsen av skeive og ukonvensjonelle liv.

– Han var den første personen i Sudans offentlighet som sto frem som homofil. Det har gjort ham til et ansikt for mange LHBT+-personer i Sudan, hvor homofili kan straffes med døden.

Startet i Kvæfjord

Ahmed Umar har stilt ut ved flere anerkjente museer, gallerier og kunstfestivaler som blant annet Oslo Kunsthall, Nasjonalmuseet, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Last Frontiere NYC i New York og Künstlerhaus Palais Thurn und Taxis og i Bergenz i Østerrike.

Nå er han tilbake i Harstad og Kvæfjord for å lage performance sammen med 8. klasse-elever.

– Dette blir en helt spesiell opplevelse for elevene. Sammen skal arbeide med leire ut fra relevante temaer som ungdommer kan oppleve som både interessante men også krevende i sin hverdag. Samlet blir det til slutt ved hver skole en stor, felles installasjon av personlige uttrykk. Inspirasjonen har Umar fra et sudanesisk ordtak som sier «If you no longer have av family, make your own with clay», et ordtak som for ham ble til virkelighet.

Ahmed Umars første opphold i Norge var ved Kvæfjord Flyktningmottak. Nå, 13 år senere, er han tilbake i vår region.

– Det er mye å lære av Ahmed Umars personlige reise, uttrykt i et imponerende billedspråk.

Les også

Slik kom harstadværingene ut av skapet: – Var som om 10.000 kilo ble løftet fra skuldrene mine

Les også

Se stor bildeserie fra åpningen av Harstad Pride 2021