(Nettavisen) – De siste ukene har vært annerledes. Men jeg kan si uker, i stedet for måneder, på grunn av god legehjelp, litt flaks og gode avgjørelser.

Slik starter Lund Svindal innlegget han har delt. Med et bilde av seg selv i en sykehus-skjorte skriver han en lang melding på engelsk til sine følgere. Der kommer det frem at han følte en endring i kroppen, men ikke var helt sikker på hva det var.

Etter å ha bestemt seg for å sjekke dette ut hos en lege, tok det ikke lang tid før han ble overført til sykehuset hvor bekreftelsen kom. Han hadde fått testikkelkreft.

Lund Svindal skriver videre at videre oppfølging skjedde veldig raskt og allerede etter den første uka var prognosene gode.

– Alt takket være den første avgjørelsen med å gå til legen så fort jeg mistenkte at noe var galt, skriver han.

Skryter av Kreftforeningen

Videre i posten skriver Lund Svindal at testikkelkreft er den mest vanlige krefttypen for menn under 50 år og at det ikke er uvanlig at pasientene kan være så unge som tidlig i 20-årene.

– Det visste jeg ikke, men det gjør jeg nå, fastslår den olympiske mesteren.

Han formidler videre at menn ikke alltid er de beste til å snakke om helseproblemer, men at av og til er det akkurat det man trenger for å få kunnskap eller ta den gode avgjørelsen med å gå og se en lege.

– Hvis du lever i Norge og du har spørsmål, så bør du ta kontakt med Kreftforeningen. De har både erfarne folk og svarer på de spørsmålene du kanskje har. De gjør en strålende jobb, fastslår Lund Svindal.

Hylles av Støre

Statsminister Jonas Gahr Støre har laget et innlegg på Facebook etter å ha fått nyheten om Lund Svindals kreft:

– Takk til Aksel Lund Svindal, som i dag er åpen om sin egen kreft-sykdom. Aksel følte en endring i kroppen, oppsøkte lege, fikk beskjed om at han hadde testikkelkreft og rask behandling på sykehus. Han skriver at menn bør bli flinkere til å snakke om egen helse. Det er en oppfordring jeg støtter. Vi har et helsevesen i Norge som kan gi svar og god behandling, og det er viktig å ikke vente unødig om man føler at noe ikke er som det skal. God bedring Aksel, og takk for åpenheten, skriver statsministeren i innlegget.

Massiv støtte

Støtteerklæringene renner inn under Instagram-posten til Kjeller-mannen.

Hans kjæreste Amalie Iuel har kommentert posten med tre blå hjerter. Alpinistene Henrik Kristoffersen fra Rælingen og Kjetil Jansrud er blant de som har kommentert med et hjerte. Fotballspiller John Carew fra Lørenskog er også blant dem som ønsker Lund Svindal god bedring.

– Det kom som et sjokk på meg som på alle andre. Jeg er veldig lettet over at det har gått så bra og at han oppdaget det tidlig. Det er en tøff prosess for Aksel, men han er en råtass som kommer seg igjennom dette med hodet hevet, sier alpinisten Aleksander Aamodt Kilde til Dagbladet.

Også Kreftforeningen har lagt igjen en kommentar på instagram-posten til Lund Svindal:

– Takk for at du deler både egne opplevelser og oppfordringen om å ta kroppens signaler på alvor og oppsøke hjelp. Godt å høre at du er i trygge hender, vi her på deg.

Les også

Magnus feirer 25 år som artist: – Nu kan dåkker klappe