Gå til sidens hovedinnhold

Alle vet om kondomer, men hvorfor har ingen hørt om slikkelapper?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kjære kvinner, gratulerer så mye med dagen! Nå er det endelig vår dag igjen, og det er på tide med et nytt spicy innlegg fra meg. I dag ønsker jeg å ta opp noe vi aldri snakker om; nemlig slikkelapper. Ja, for hva er egentlig det, og hvorfor har du antakeligvis ikke hørt om det?

Jeg fortalte min kjæreste om slikkelapper når jeg fikk et munnsår, og hun ble helt rasende for å aldri ha hørt om det. En slikkelapp er altså en lapp laget av silikon, som et kondom, et produkt som beskytter under oralsex på kvinner.

Jeg har ved senere anledning spurt flere, og det er nesten ingen av mine venner og bekjente som visste hva dette produktet er. I det jeg begynte å undersøke på nettet, var det ikke en gang å få tak i på apoteket, så det er sånn at du må altså vite om det for å få tak i det, i motsetning til kondomer som selges over alt, eller til og med kan fås gratis på helsestasjoner.

Så tenker du sikkert «hvorfor i alle dager velger hun å skrive om slikkelapper på kvinnedagen?», men så er jo det at så få har hørt om dette produktet er relativt kjønnsdiskriminerende. Det er et produkt som beskytter kvinner mot seksuelt overførbare sykdommer, uansett legning, akkurat som kondomer. Jeg tenker at kvinner fortjener nytelse like mye som menn, og at det nesten er umulig å få tak i en pakke slikkelapper er rett og slett for dårlig.

Men, over til en annen vinkling. En venn av meg gjorde meg bevisst på at det også kan være vanskelig å finne ut av sin egen seksualitet når man ikke vet om et produkt som beskytter mot kjønnssykdom annet enn kondom. Jeg tenker at det er et godt poeng, for at man vil jo gjerne teste ut litt av hvert, men det er ikke nødvendigvis sånn at man har en fast partner, og det vil jo by på sine utfordringer. Når valget står mellom seksualitet og kjønnssykdommer ... ja, da blir det vanskelig.

Det er også sånn at vi kan i bunn og grunn klippe opp et kondom, og bruke den som en slikkelapp, det går an det. Smaken av det glidemiddelet på kondomer er ikke akkurat så fristende. Og hvorfor skulle en hatt behov for det, når det finnes slikkelapper med forskjellig smak (ja, akkurat sånn som kondomer). Det er bare så synd at så få er bevisst på det, og at det ikke er å få tak i på apoteket engang.

Så er dette et irritasjonsmoment for meg, at jenter lærer på skolen hvordan man tar på et kondom, men ikke hvordan de beskytter seg selv under oralsex. Misforstå meg rett, jeg mener at kondomer er like viktig, med trykk på ordet LIKE. Det trengs å snakkes om, for kvinner, om kvinner, med kvinner og ikke minst kjære menn, bestill gjerne slikkelapper, så er du trygg du også.

Hæppy 8. Mars!

Kjærlig hilsen, Oliwia Bakos

Les også

Siril fra Harstad har startet i verdens mest likestilte bedrift

Les også

Evita er lei spørsmål om hvorfor vi feirer kvinnedagen: – Det slår ikke feil