Gå til sidens hovedinnhold

Anbefaler én dose til 12-15-åringer

Flere grupper må vaksineres for at vi skal nå flokkimmunitet.

Smitten sprer seg blant barn og unge. Det vil den fortsette med hvis ikke i alle fall 12–15-åringene vaksineres, mener en gruppe NTNU-forskere.

Til VG sier professor Eivind Almaas ved ved NTNU at det neppe vil holde med 12–15-åringene for å oppnå flokkimmuniteten - spesielt når mange voksne fremdeles er uvaksinerte. Da mener han man i realiteten står igjen med tre valg.

– Det ene er å vaksinere enda flere, både barn og voksne. Det andre er å holde åpent og la smitten gå sin gang. Det tredje er å iverksette restriksjoner for å slå ned smitten i påvente av å finne ut av hvilket av det første eller andre alternativet er tryggest, sier han til VG.

Torsdag anbefaler Folhelseinstituttet at barn født mellom 2006 og 2008 i ungdomsskolen bør få tilbud om én dose med koronavaksine. Det melder NTB.

Les også

Importsmitte i Harstad: – Smittesporing pågår

På regjeringens pressekonferanse klokka 12 blir det klart om de følger Folkehelseinstituttets anbefaling.

Folkehelseinstituttet har brukt sommeren på å vurdere om barn og unge skal bli tilbudt koronavaksine.

Fra før har barn og ungdom i alderen 12–15 som har risiko for å bli alvorlig koronasyke, fått tilbud om vaksine. Ifølge Folkehelseinstituttet utgjør denne gruppen mellom 2.000 og 3.000 barn.

En rekke andre land er allerede i gang med vaksinering av barn over 12 år mot koronavirus. Blant dem er Finland, Danmark, Kypros, New Zealand, Irland og USA.