Nordnorsk litteraturfest inviterte lørdag til samtale med artist, forfatter, aktivist og skuespiller Ella Marie Hætta Isaksen, i Galleri Nord-Norge. Hun møtte Silje Ask Lundberg i samtale om Hætta Isaksens bok "Derfor må du vite at jeg er same" og filmen "Ellos eatnu- La elva leve". Filmen, hvor Hætta Isaksen spiller hovedrollen, ble nylig kåret til Årets film under amandaprisutdelingen.

Silje Ask Lundberg åpnet samtalen på samisk, et språk hun er i prosessen av å lære seg. Hun innledet:

– Denne samtalen skal så klart handle om boka di som kom i 2021, men også mye om aktivisme. Jeg føler meg hakket mer hjemme der, enn i litteraturvitenskapen.

Boka "Derfor må du vite at jeg er same" kom ut i 2021 og handler om hvordan 25-åringen ble et forbilde for sin egen generasjon, med sitt uredde budskap om alltid å stå opp mot urettferdighet, kjenne stolthet over å være den man er, bidra til å gjøre Norge mer tolerant og inkluderende - og mindre fordomsfullt og fiendtlig innstilt.

Hun vokste opp i Tana med samisk mor og norsk far, men bor på i dag på Grünerløkka.

– Jeg er 100% same og 100% norsk, poengterer Ella Marie.

– Da jeg vant Stjernekamp i 2018 snubla jeg liksom inn i offentligheta. Det var skummelt, men jeg følte også jeg fikk et ansvar jeg kanskje hele mitt liv egentlig hadde ønska meg: Nemlig å tette en del kunnskapshull i majoritetsbefolkninga. Det er mange som bærer på en stor sorg over å miste tilknytning til det samiske. Jeg tror jeg har blitt en katalysator for å få ut en del slike følelser.

– Og så kan man bruke den summen av historier og sorg til noe fornuftig, nemlig å utdanne folk, fortalte hun i Galleri Nord-Norge lørdag kveld.