Festspillene i Nord-Norge er klar for å feire at vi endelig er tilbake til normalen, etter to år med pandemi og restriksjoner. Derfor inviterer de barn og voksne til å bli med i en festspillparade på selveste åpningsdagen.

– Endelig kan vi gjennomføre ekte festival der vi møtes igjen! Åpningsseremonien vår skal være en markering av dette, og vi vil ha flest mulig med allerede fra starten, sier Skuladottir.

Parade for dyrene

Åpningen markeres med et nytt element, nemlig en festspillparade fra Harstad skole med Hærens musikkorps i front. Ideen dukket opp i september 2021, da alle festivalkunstnerne (Sonia Hughes, Valgeir Sigurdsson og Philippe Quesne) var på besøk i regionen, forteller Viktoria Bakken.

– Med utgangspunkt i at teamet for årets festival er «Naturen tar over», har festspilldirektøren ønsket å løfte frem tematikken i åpninga.

Dermed skal paraden også markere noe annet enn at tiden med korona er forbi. Her oppfordres nemlig barn og voksne til å løfte frem utrydningstruede arter - deriblant piggsvin, gaupe, blåhval og bjørn.

Quesne har skapt «The Moles» – moldvarpene – fordi de er en utrydningstruet art i Frankrike. På besøk i Harstad ble han veldig fascinert av den nordnorske naturen, og da det ble klart at det var mulig å få moldvarpene til Harstad ble det viktig å involvere barna i åpningsseremonien, sier Bakken.

– Løsningen ble en festspillparade der hele Harstad er invitert.

Skolene er i gang

– Vi vet at flere skoler er i gang med å lage plakater eller paroler med barna. Her kan alle som ønsker å delta bli med – det er gratis og åpent for alle. Hærens musikkorps viser vei til torvet, der det blir taler, musikk og ekte festspillstemning. moldvarper, is og ansiktsmaling

Barna som møter på Harstad skole kl. 11:30 på åpningsdagen kan velge om de vil kle seg ut som et dyr de liker, og Festspillene og Røde Kors stiller med ansiktsmaling og is til de som møter opp. En time senere starter paraden - og det er Quesnes moldvarper som skal lede an.

– Dette er en god grunn i seg selv til å få med seg paraden og åpningsseremonien til årets beste uke i Harstad, sier hun i en pressemelding fra Festspillene.

Stemmer fra regionen

Årets festspill har et mangfoldig program med over 200 arrangement innen musikk, teater, visuell kunst, debatt, dans, film, yoga, verksted for barn og utendørsforestillinger.

Åpningsseremonien gir som alltid en liten smakebit på hva publikum kan vente seg – og i tillegg til Festspillparade og åpningstaler, blir det også konsert med moldvarpene, innslag fra Bodø Domkirkes Guttekor og den lokale sangeren Inna-Marja Amundsen.

Publikum kan glede seg til en festspillåpning i stort format igjen, mener direktøren, og avslutter med en oppfordring:

– Jeg håper vi får se flest mulig på torget lørdag 25. juni! Endelig kan vi møtes igjen, og endelig kan vi feire starten av festivalen vår sammen.