(Nordlys): Fylkesmannen i Troms og Finnmark oppretter tilsynssak mot de to skipslegene på cruiseskipet MS Roald Amundsen i sommer.

Smitte på begge skipene

– På bakgrunn av den informasjonen vi har innhentet, finner vi grunn til å gå videre med tilsynssak overfor de to skipslegene som var om bord, sier fylkeslege Anne Grethe Olsen.

De to skipslegene var med på hvert sitt seilas. På begge skipene ble det konstatert covid-19-smitte.

– Dette er en svært alvorlig hendelse. Vi vil innhente ytterligere informasjon for å få klarhet i hvilke helsefaglige vurderinger som er gjort, og hvilken helsehjelp som er gitt, sier Olsen.

– Helt naturlig

Slik kommenterer skipslege på den siste seilasen, Terje Erlid fra Harstad, nyheten om at tilsyn iverksettes:

– Det eneste jeg kan og vil svare deg, er at jeg finner det helt naturlig, sier Terje Erlid til VG.

Han understreker at han «selvfølgelig vil samarbeide» med tilsynsmyndighetene.

Terje Erlid vil overfor VG ikke kommentere kritikken mot ham eller smittesituasjonen på ekspedisjonsskipet, fordi saken er under etterforskning.

– Jeg mener jeg utøver godt og forsvarlig legearbeid, sa Erlid da han ble intervjuet om smitteutbruddet i Nordlys 7. august.

Nye tilfeller - 71 smittet

Torsdag skriver Bergens Tidende at ytterligere ni personer har fått påvist smitte etter koronautbruddet på Hurtigrutens MS Roald Amundsen. Totalt er 71 registrert smittet.

Det er registrert smitte hos 29 passasjerer og 42 ansatte etter koronautbruddet, opplyser forsker Petter Elstrøm i Folkehelseinstituttet til Bergens Tidende.

Tallene er oppjustert etter at personer som først testet negativt, seinere har testet positivt. De sist registrerte smittede er bosatt i Nordland, Viken, Rogaland, Oslo og Trøndelag, ifølge Elstrøm.