Gå til sidens hovedinnhold

Årets TV-aksjon - hvert tredje sekund giftes det bort en jente

Under årets TV-aksjon går pengene til Plan Norge sitt arbeid mot barneekteskap. Dette er gjengen som skal engasjere innbyggerne i Harstad.

Selve innsamlingen vil skje 24. obtober, men du kan når som helst støtte arbeidet til Plan Norge på Blimed.no. I år er målet å runde 1 million kroner til innsamlingen i Harstad, noe de var veldig nære å klare i fjor.

– 23. oktober blir det byfest i Harstad i forbindelse med årets TV-aksjon. Vi skal også mobilisere næringslivet og vi planlegger masse morsomt som skal skje, forteller ordfører Kari-Anne Opdal.

Trenger bøssebærere

Søndag 24. oktober kan du forvente å få en bøssebærer på døren din. De vil gå fra dør til dør i hele byen. Og ved hjelp av en QR-kode på bøssene vil årets TV-aksjon gjennomføres på en koronavennlig måte, såkalt kontaktfri betaling. Komiteen trenger 360 bøssebærere i Harstad. Les hvordan du kan melde deg her.

I tillegg til bøssebærere, skal komiteen arrangere skolestafetter.

– Det går ut på at for eksempel et familiemedlem gir et beløp for hver runde eleven løper en bestem rute. Giverne gir da summen de har avtalt på forhånd per runde eleven løper. Vi ser at dette skaper stort engasjement og at skolene er positive til å arrangere løpene, sier Ingvill Mathilde Torgersen.

Viktig arbeid

– I år går pengene til arbeid mot barneekteskap i land som er hardest rammet. Det er primært Bangladesh, Nepal, Malawi, Mali og Niger, sier Arseni Mahankov.

Det er nemlig slik at hvert tredje sekund giftes det bort en jente i verden. Barneekteskap gjør at jenter hindres i å nå drømmene sine, de mister viktig tid på skolebenken og fremtiden deres blir usikker.

– De landene er noen av de som blir hardest rammet. I tillegg er det veldig aktuelt nå med tanke på situasjonen i Afghanistan. Skolestafetten blir et symbol på at barn burde få leke istedenfor å tenke på eksteskap i så ung alder, sier ordføreren.

– Vær med å engasjer dere og register dere som bøssebærere. Det er for alle, og det er spesielt gøy at ungdommen engasjerer seg og går i front med dette, avslutter hun.

Les også

Festivalen bytter plass: – Dette må du vite før årets Bakgården

Les også

Politiet: Stjal øl og skulle «drepe og knekke halsen» til mann på Coop