Vanligvis arrangeres UKM Harstad fysisk der ungdom mellom 13 og 20 år viser frem sceneopptredener på Kulturhuset eller kunsten sin på UiT. I 2020 ble det avlyst kun to dager før den store dagen i Harstad, men i år er ikke det et alternativ.

Det er opp til hver kommune å gjennomføre UKM på den måten de selv ønsker, selv om det ikke blir fylkesfestival eller landsfestival i år.

– Derfor har vi bestemt oss for at i år blir det et prosjekt for hele våren, for vi har ikke en fast dato per nå hvor det blir en forestilling. Så vi forholder oss til UKM hele våren. Derfor kan folk melde seg på som vanlig og så filmer vi sceneinnslag og har en virtuell kunstutstilling, forteller Hanne Johnsen Handå (30) som er prosjektleder.

Les også

Regina (30) lager sin første kortfilm: – Skal løfte fram politikk, punk og poesi

Skal delta for første gang

Det vil si at hvis man skal fremføre for eksempel en sang vil det bli laget en musikkvideo. Og sceneinnslagene vil bli satt sammen til en digital forestilling.

– Planen vår er etter påske å komme i kontakt med de ungdommene som allerede har meldt seg på og begynne å planlegge den kreative prosessen med hvordan deres innslag kan vises frem. Og så bruker vi flinke og profesjonelle folk som kan hjelpe oss med innspillingsbiten, sier Hanne og legger til:

– Det blir en veldig kul og unik læringsprosess for mange i år, som vi vanligvis ikke får. Sofie skal delta for første gang og har skrevet en nydelig sang. Den spiller vi da inn i studio og så lager vi en fet musikkvideo. Så det er konseptet. Det samme gjelder hvis noen har skrevet en monolog så vil vi lage en eller annen iscenesetting av det, bare på film. Og en kul dansevideo hvis noen har laget en dans, sier Handå og viser til Sofie Ramstad som skal delta på UKM for første gang.

Sofie (15) skulle egentlig være med i 2020-utgaven av UKM Harstad, men som nevnt ble ikke det noe av. Derfor gleder hun seg veldig til å fremføre balladen hun har skrevet selv.

– Den handler om hvordan det kan være hvis du har noen i livet ditt som er litt syk, forteller Sofie.

Hun har stått på scenen før og derfor synes hun det virker ekstra gøy å delta på årets gjennomføring.

– Jeg synes at det som er planen nå høres veldig spennende ut. Jeg har stått på scenen før, men aldri vært med på å spille inn egen sang.

Minne for livet

Sofie er ikke den eneste ungdommen som skal være med i UKM. Linn-Tone Sandnes Skaug (16) skal også være med, men på andre siden av kameraet som en del av produksjonen.

– Jeg synes det hørtes veldig gøy ut og så liker jeg å drive med foto, film og å redigere. Så det å kunne være med andre ungdommer og diskutere med de hva de ser for seg i sangen, hvilke locations de vil dra til, om det er noen farger og tema. Å kunne få det i en faktisk video hørtes veldig kult ut, synes Linn-Tone.

At det hele skal filmes og settes sammen tenker Hanne og Tommy Vandalsvik (39), som også er med på prosjektledersiden, at kan bli ekstra gøy med å være med i år.

– Alle kan få et produkt som er tilpasset deres uttrykk, så det blir veldig kult. Vi har veldig troen på dette, selv om det blir en del jobb, og det blir et kult prosjekt å jobbe med. Det er mange forskjellige uttrykk som skal festes på video, forteller Tommy.

– De får kanskje litt mer ut av det for de sitter igjen med et fysisk produkt de kan se tilbake på. I en vanlig UKM har man kanskje noen bilder og en enkel film av deres sceneopptreden. Men dette vil forhåpentligvis gi dem en enda kulere opplevelse å se tilbake på, legger Hanne til.

Les også

Motorsyklisten Finn-Erik (51) ble hekta på strikking: – Mannfolk må ikke være så redd for å prøve noe nytt

Har allerede påmeldte ungdommer

Det er ikke sånn at du ikke kan melde deg på selv om du ikke har et klart bilde av hvilken opptreden du ønsker å vise frem.

– Det er en unik mulighet som vi håper at ungdommene er gira på og at de melder seg på, for fristen er 25. april. Vi vil gjerne oppfordre folk til å melde seg på så fort som mulig, selv om man ikke har alle detaljene på plass og en klar tanke om hva man vil delta med. Så lenge man vet at man vil delta er det bare å melde seg på og komme i kontakt med oss, så kan vi begynne å jobbe med det allerede nå, sier Hanne.

Tommy forteller at de ønsker å jobbe tett på ungdommene og følge opp hver enkelt.

– Vi har mange forskjellige ansatte som har sine fagfelt, så det skal være dekning uansett hva du deltar med for å få oppfølging og veiledning.

Allerede har de mottatt drøyt 20 påmeldinger.

– Vi har hatt 70-80 ungdommer som har vært med de andre årene. Vi har tenkt at det ikke blir et normalår og at vi kanskje ikke får like mange, men vi kjører kvalitet over kvantitet uansett. Så hvis du vil vise noe frem, om det er kunst eller en sceneopptreden som man kan gjøre om til en film på et vis, er det bare å melde seg, oppfordrer Handå.

De har ikke satt en dato for når det hele skal vises frem, men de håper å kunne ha premiere før skoleslutt i juni.

Les også

Bård hopper av kulturbransjen mens alt raser: – Ja, jeg er mann nok til å velge helsevesenet