iHarstad har spurt leserne om hvem dere ønsker skal være kandidat til tittelen Årets Harstadværing 2021. Det kom inn godt over 300 kommentarer på Facebook. Etter dette ble 12 personer valgt ut som finalekandidater. Én av disse blir vinneren.

Avstemninga ble avsluttet 29. desember klokka 11.00.

Det er ingen jury som kårer vinneren. Det gjorde dere lesere her på iHarstads side i en avstemning som nå er avsluttet.

Prisvinneren får et kunstverk og 10.000 kroner. I 2020 kåret leserne daværende kommuneoverlege Jonas Holte til vinner.

Alle kunne stemme, men de som også velger å melde seg på vårt nyhetsbrev er med i trekningen av premier. Du kan bli med i konkurransen helt til vinneren er annonsert.

Blir du følger av vårt nyhetsbrev kan du vinne gavekort på 500 kroner fra Harstad Kulturhus og to billetter fra Festspillene til westernoperaen Burt Turrido. An Opera. Sistnevnte beskrives som et av høydepunktene for Festspillene i Nord-Norge 2022, en opera for alle de som tror de ikke liker opera.

Meld deg på nyhetsbrevet her:

Her er kandidatene

Torunn Nilssen

Torunn Nilssen er styreleder i Multicultura. Alt arbeid rundt Multicultura er frivillig. Dette er en festforestilling med det store mangfoldet av folk og kulturer som lever og bor i regionen vår. Tradisjonen er blitt stadig større, etablert i 1994 av somaliske Safia Abdi. Torunn Nilssen bruker også mye av tiden som pensjonist til å innlemme nye landsmenn i fellesskapet. Blant annet gjennom internasjonale matkurs, som leksehjelp i Røde Kors og som turleder.

Les også

Torunn kjemper for mangfoldet: – Uten frivillighet stopper mye av Harstad opp

Jaran Skardal

Du kan ha sett Jaran Skardal i kassa på Extra, og mange andre steder, som drag queen. Skardal, eller Monetta Leone som er artistnavnet, startet med drag fordi han elsker musikk, dans, skuespill og kostymer. Han er blitt kalt «jævla homo» og fått høre at han ikke fortjener å leve. Venner er mistet, men mange nye er kommet til. Han håper å være med på å bryte ned stereotyper og hjelpe flere drag-interesserte å ta skrittet fullt ut. – Harstad trenger en realitetssjekk, sier han.

Les også

– Normer og stereotypier hater jeg, fuck det

Ida-Louise Øverland

Harstads deltaker i Paralympics i 2021, hvor hun også var flaggbærer. Hun har en holdning til livet de fleste kan la seg inspirere av. Øverland er født med dysmeli, som innebærer at hun er født med en underutviklet arm som stanser ved albuen. – En uslepen diamant med alle forutsetninger for å lykkes, uttalte Christina Vukicevic til NRK i mai. Vukicevic tror Øverland kan bli en medaljeplukker for Norge i fremtidige Paralympics, og mye av årsaken til den strålende utviklingen ligger kanskje i det mentale.

Les også

Ida-Louise Øverland: – Tar livet på strak arm

Jan Santocono

I 2021 arrangerte Jan Santocono & co festivalen Bakgården, som en av ytterst få festivaler. Det gikk på skinner, med folk i hver sine kohorter, bordservering til tusenvis av mennesker - og et flott program med artister som Dagny, Aurora, Zoo og Tungtvann. Bare det å gjennomføre Bakgården i et normalt år er en bragd. Men korona som bakteppe, er det verdt en gullmedalje. Jan Santocono vandrer også hvert år sammen med harstadværinger for å tenne lysene i TV-tårnet. En unik ide som er gjennomført i 15 år, og adaptert av andre byer.

Les også

Da alle andre ga opp, ga Jan gass: – Nominasjonen bør gå til bakgårdsheltene

Beate Tande

En ildsjel i idretten. Hun er styreleder i Harstad Håndballklubb, som i 2021 har både dame- og herrelaget i allnorsk 2.-divisjon. Beate Tande har i en årrekke engasjert seg spesielt for barn og unge som vil spille håndball, samt at hun har en sentral rolle i Harstad Funkis, et tilrettelagt håndballag for unge som ønsker å oppleve mestring, samhold, trene og ha det gøy sammen. Allerede som 14-åring tok Tande sitt første treneroppdrag. Siden har hun jobbet for håndballsporten. Beate Tande har i tillegg sitt hjerte i fritidsklubben i Ervik.

Les også

Beates timeplan er fylt til bristepunktet: – Det er viktig å fylle livet med aktiviteter som gir energi

Stian Kristoffer Evensen

Harstad Cykleklubb med prosjektleder Stian Kristoffer Evensen i spissen investerer 50 millioner kroner i det som er i ferd med å bli en av Norges fineste sykkelparker. Anlegget vil utgjøre et skifte i Harstad på linje med Grottebadet og Harstad Kulturhus, mener sykkelklubben. Her har det vært lagt ned enorme mengder tankevirksomhet og dugnad helt tilbake til 2013 for et tilbud som skal være gratis, en arena både for organisert og ikke-organisert aktivitet innen sykkelsporten med hovedvekt på mestring og læring for barn og unge.

Les også

Stian kom for kjærligheten - så ble han hekta på sykkel

Sigrun Loe Sparboe

En av landets beste visekunstnere som nylig slapp sin fjerde soloplate Dønninger. I fjor høst fikk hun tildelt Statens kunstnerstipend, som har gjort det mulig for henne å satse 100 prosent på musikken. Hun spiller for eldre på sykehjem under koronatiden, og skal i gang med et prosjekt med forestillinger for barn i barnehagealder, og i november ga hun ut sin første julesang. Sigrun Loe Sparboe arrangerer også gratis kor-aktiviteter med Minores, for barn i alderen 3 til 7 år i Harstad kirke sammen med Elina Plucker.

Les også

Sigrun kan bli Årets Harstadværing: – Nå er jeg redd for nedturen

Rune Strand

For femte året på rad hjelper Rune Strand fattige familier i Harstad. Han kaller prosjektet Fra Sjel til Hånd, og deler ut julekalendere, mat og julegaver til familier som sliter økonomisk. Til nå i år har Rune laget over 20 adventskalendere, samt en rekke julegaver til barn. Til sammen rundt 1.250 gaver har blitt innpakket og delt ut. Dette både gjennom bidrag fra andre og med penger fra egen lomme.

Les også

Rune er Harstads gavmilde julenisse: – Det datt bærre ned i hauet

Runa Bergsmo

Hun har ivret for musikk i Harstad siden 1993. Denne høsten vant cellisten, sangeren og låtskriveren Bergsmo en av Prøysenprisene, Teskjekjerringprisen. Prisene er utdelt siden 1974, og mange store navn som blant annet Bjørn Eidsvåg, Odd Nordstoga og Kari Bremnes er tidligere vinnere. I Harstad er Runa Bergsmo mest kjent som landsdelsmusiker siden 1993 og i i klavertrioen Arctimus. Hun har siden 2001 spilt og laget konserter for barn, alene og i samarbeid med andre. I 2020 ga hun ut albumet Kræsj i mamelukken og boka Kræsj i mamelukken.

Les også

Runa mener vi må tørre å leve ut drømmene våre: – Jeg er redd de unge ikke har tid å kjenne etter

Kenneth Mågø

Det som bare skulle være litt hjelp i oppstartsfasen ble til et 11-årig prosjekt. Kenneth Mågø har ingen planer om å gi seg enda, som ressursperson for Harstad Tigers. Mågø har stått på og gjort det mulig for mennesker med ulik grad av funksjonsnedsettelse å drive med fotball. Til tross for nedstengning under korona, er spillerne i gang igjen, rundt 30 i tallet. – Trener for Tigers kommer jeg til å fortsette med så lenge jeg puster, eller får sparken, sa Mågø til iHarstad på tampen av 2020. Og han holder fortsatt på.

Les også

Kenneth har trent Harstad Tigers i 11 år: – Slutter ikke før jeg får sparken

Regina Steen Bergman

Leder i Harstad Pride. Presenterte det største programmet i Harstad Prides historie i 2021. Målet med Pride er å bidra til å skape en trygg by hvor alle kan være seg selv, uavhengig av alder, kjønn eller seksualitet. Regina Steen Bergman har holdt på med film siden 2012. Hun er Harstads eneste kvinnelige filmskaper og er etablert med selskapet RSB Media.

Les også

Regina føler seg endelig hjemme: – Yes, nå er dette min by

Tommy Vandalsvik

Leder i Radio Harstad, den eneste ungdomsdrevne radiokanalen i Norge. Vandalsvik har ledet radioens ungdommer gjennom et vanskelig år, og er et forbilde før mange unge i Harstad. I Radio Harstad samles mange kreative unge mennesker. Her lages musikk, konserter, teater, podcaster, og radio. Radioen har i en årrekke spilt en viktig rolle, og flere journalister har startet sin karriere her.

Les også

Tusenkunstneren Tommy: – Gjorde opprør mot alt