I oktober ble det solgt 38 eiendommer i Harstad. Det er seks færre sammenlignet med samme måned i fjor. Gjennomsnittprisen i oktober viser seg å være 8,5 prosent lavere enn september og 5,7 prosent lavere enn for 12 måneder tilbake. Det forteller megler Odd Sverre Holte i Garanti Eiendomsmegling.

– Sammenligner vi de siste tre måneder, som for øvrig har tilnærmet likt antall salg, er gjennomsnittprisen 5,1 prosent høyere. Dette skyldes en ekstrem sterk prisvekst i august.

Et interessant trekk for august er rask omsetningstid, sier Holte. I oktober tok det kun 38 dager i snitt å selge en bolig, noe som er 46 dager raskere enn samme måned i fjor. Sammenligner vi tallene de siste tre måneder ser vi også at det er 40 dager raskere å selge en eiendom.

Tallene tyder på at boligmarkedet går inn i en roligere fase enn vi har sett hittil i år, dette til tross for rask omsetningshastighet. En rask omsetningshastighet viser oss at boliger som har ligget ute i markedet en stund taper oppmerksomhet i forhold til nyhetene som kommer på markedet. Dette er også et fenomen som vi tror vil vare fremover sammen med at vi kan vente oss en utflating av boligprisene framover.

I boligmarkedet hviler det en del spenning rundt ny avhendingslov fra 2022. Det er grunn til å tro at det kan bli noen flere omsetninger på tampen av året på grunn av dette.