Jeg kan berolige Kristian Eilertsen med at Rødt ikke er historieløs. Tvert om, her er det nok Eilertsen som bør lese mer historie. Harstad ble by i 1904, Rikard Kaarbø døde i 1901. Han kan ikke ha vært ordfører i Harstad. Det er slike unøyaktige påstander som fort fører til myter. Rikard Kaarbø har fått æren for mer enn det han gjorde, men Rødt skal ikke ta fra ham æren som byens grunnlegger. Det er heller ikke gjort med lørdagens markering.

Her er en korrigering til. Den første dampskipskaien i Nord-Norge ble bygget i Hammerfest, og den var av stein. Den første trekai i landsdelen ble bygget i Harstad i 1888 fra Klubbskjæret på 60 alen lang. Og det er riktig at Rikard Kaarbø fikk den bygd, men han bygde den neppe. Rødt har et poeng med å dra frem Brecht sin tanke fra diktet «En lesende arbeiders spørsmål» der du kan finne spørsmålet «Hadde han ikke med seg en gang en kokk?» Rikard Kaarbø slepte nok ikke på plankene til trekaia. Vi må kunne stille spørsmål med de statuene vi har. Sjøl har jeg etterlyst en statue av en verkstedarbeider i verkstedbyen Harstad.

Aksjonen med å kle på bysten en t-skjorte kan ikke seriøst kalles skjending? Det må da heller sees på som en omsorgshandling. Jeg har lyst til å minne FrP om at den som tar spøk kun som spøk og alvor kun alvorlig, har forstått begge deler like dårlig. Den som ikke ser ironi eller humor, har gjerne blikket litt for mye festet fremover på egen karriere. Eller er det så å forstå at Eilertsen mener bysten er en helligdom, et slags hov som skal fredes?

Rødt sin aksjon hadde mange fasetter. En ting var debatten om hva vi bruker statuene til og at persondyrking skjuler mange andre helter. Men her valgte Rødt å gjøre Rikard Kaarbø en tjeneste med å beskytte ham mot virus og kulde. Det var ikke forakt for ham. Faktisk så står Rikard Kaarbø for et mer mangfoldig og raust samfunn enn det vi har i dag. Han ga også plass til andre grundere. Vår by er bygd opp av at mange kunne mye om mangt. De fordelte på utfordringene. De gjorde hverandre gode fordi de delte.

Rødt sitt motto på t-skjorta var «Fordi felleskap fungerer». Jeg skal gjerne lære Eilertsen om verkstedindustriens historie her i Harstad, men først anbefaler jeg ham å lese boka «Nordnorsk- og for egen maskin.» Det var ikke tilfeldig at den tittelen ble omskrevet til den boka Eilertsen anbefaler.

Les også

– Historieløst av Rødt om Kaarbø og Harstad