Navn: Camilla Fors
Alder: 30
Om: Utdanna sykeleier. Jobber som HMS-rådgiver/bedriftssykepleier for Sør-Troms HMS-tjeneste. Nestleder i Harstad Venstre.
«Du kommer aldri til å bli noe» «Du skal ha flaks hvis du i det hele tatt står på eksamen» hørte Camilla Fors fra lærere under oppveksten.
Det er lite som har motivert henne mer enn akkurat de ordene.
– Det gikk en fanden i meg. Selv om jeg ikke passet helt inn i systemet, så skulle jeg klare det. Og det gjorde jeg.
– Akkurat det jeg trengte
Mange husker trolig nestlederen i Harstad Venstre som en rappkjefta nordlending i rampelyset. Hun provoserte gjerne med oppsiktsvekkende uttalelser, enten det var i realityserien «Charterfeber», som sexspaltist i FHM eller på sin egen blogg.
30-åringen har hatt mange baller i luften opp gjennom årene: Hun har vært FHM-skribent, realitydeltaker, glamourmodell, blogger og «Frøken Norge»-deltaker – for å nevne noe. I dag er hun utdannet sykepleier, mamma til to, aktiv i lokalpolitikken i Harstad, men mest av alt: Akkurat der hun skal være.
Camilla er oppvokst på Andørja, men flyttet til Tromsø som tenåring. Hun ble sendt på ungdomsskole for elever som har behov for en særlig tilpasset læringsarena.
Læring gjennom arbeid (LGA) er et skoletilbud med små elevgrupper, tett voksenkontakt, vekt på relasjoner og sosiale forpliktelser.
– Det var det absolutt beste som kunne skjedd meg. Jeg tror ikke jeg hadde fullført grunnskolen om det ikke hadde vært for LGA. Om vi ikke kom på skolen kjørte lærerne hjem og henta oss. Halvparten av tida gikk til skolearbeid og halvparten til praktisk læring gjennom at vi dreiv et trykkeri. Det var akkurat det jeg trengte, forteller Fors.
For et par år siden tok Camilla Venstre-leder Guri Melby med på besøk til skolen som endra livet hennes. Selv er hun innom omtrent annahvert år. Da som et eksempel for elevene på hvor bra det kan gå.
– Jeg forteller om hvor heldige de er som får gå der, og deler min historie. Det er alltid veldig fint å komme innom.
Under et av de siste besøkene fikk Camilla framlagt leserinnlegg hun selv hadde skrevet, som lærerne hadde tatt vare på. Det var tydelig at hun tidlig hadde sterke meninger.
– Jeg hadde skrevet både om leksefri skole og ikke minst om at jeg var høstferie-motstander. Jeg er oppvokst med at fri på høsten betydde at man måtte delta under potetopptaking. Da ville jeg tydeligvis heller være skolen, minnes hun.
– Happy-Go-Lucky
Etter grunnskolen syntes 16 år gamle Camilla at Tromsø og Nord-Norge var for lite. Hun flyttet til Oslo og startet på Norsk Institutt for Scene og Studio (NISS) hvor hun tok fag i make-up og scenearbeid. Ikke lenge etter ble hun «oppdaga på gata», som het heter. Camilla gikk sitt første catwalkshow som modell – og så tok det av.
I flere år gjorde hun seg bemerket som modell og reality-kjendis. Hun fikk raskt en populær blogg og likte å provosere. Hun fikk til og med en rolle i såpeserien Hotel Cæsar.
– Det ble på mange måter russetiden min. Bare litt forlenget, sier hun.
Camilla forteller at hun likte oppmerksomheten, men jobbet målbevisst i modellkarrieren. Hun vurderte oppdrag med omhu og planen var å gjøre det så lenge hun syntes det var gøy. i 2011 nådde hun det punktet – som 19-åring. Under Hurtigruten minutt for minutt-sendingen til NRK så hun skipet gli gjennom nordnorske fjorder lydsatt til Kari Bremnes sin «Hurtigrute»
– Jeg fikk akutt hjemlengsel og ville gjøre noe annet med livet mitt. Ikke fortsette en runddans av Happy-Go-Lucky. Det er en tøff, og på mange måter lovløs. bransje. Mange av jentene ble nok dårlig behandla både når det kom til betaling, vilkår og andre ting. Jeg var nok en av de heldige sånn sett.
Camilla kjøpe seg en liten Ford Ka og rettet snuten nordover. Tilbake til Tromsø.
– Ville motbevise de
En forandret Camilla bestemte seg for å ta opp videregåendefag. Hun ville ha en tydelig retning i livet. Ordene til en av lærerne hennes fra barneskolen runget i hodet hennes. Læreren hadde i frustrasjon over Camillas dårlige motivasjon fortalt henne at hun aldri kom til å bli noe i livet.
– Det er nok de to tingene jeg er stoltest over i livet: Det at jeg tok utdannelse og barna mine.
Camilla Fors
Under prosessen med å ta opp fag møtte hun på nok en lærer uten altfor mye tro på henne. Like før en eksamen i historie uttalte læreren at hun burde ha flaks hvis hun i det hele tatt skulle få ståkarakter. Camilla fikk toppkarakter seks.
– Det ga meg bare motivasjon til å motbevise de. Jeg er en praktiker med mye tanker. Teorien har kommet etter hvert, men å sitte en hel dag på skolebenken med bare bøker var ikke min beste måte å lære på. Min mer praktiske tilnærming passet ikke inn i systemet. Men jeg klarte det. På min måte.
Ni kjappe med Camilla Fors
Hva er den perfekte utekvelden i Harstad?
– Jeg trives veldig godt på Bark med gode venner. Spise tapas og drikke litt vin.
Hvem er din favoritt-harstadværing?
– Det må være Rune Strand. Han bruker all sin tid og kapasitet på å hjelpe folk - og det som frivillig arbeid. Imponerende!
Hva er din ideelle sommerferie?
– Sol og varme. Spiller ingen rolle hvor, det kan godt være hjemme i Harstad.
Hva leser du helst?
– Jeg leser ALT. Alt fra aviser til dommer på lovdata og alt der i mellom. Jeg måtte spørre mamma om hva jeg leste jeg som barn. Hun sa at da jeg gikk i førsteklassen leste jeg visst Vi Menn fra perm til perm på do. Så jeg har alltid lest mye. Jeg leser bøker også, men det går i perioder.
Hva ser du helst på?
– Dokumentarer. Jeg elsker Brennpunkt for eksempel.
Hva spiser du helst?
– Jeg spiser det meste, så spørsmålet blir heller hvor. Der er svaret helst ute på en restaurant.
Hva drikker du helst?
– Vann
Hvis du skulle ha hatt en helt anna jobb, hva skulle det vært?
– Jeg elsker jobben min, så det måtte vært noe av det samme som jeg gjør nå. Jeg føler meg heldig som ikke går rundt og drømmer om noe helt annet.
Hva gjør du om 10 år?
– Jeg håper egentlig livet er ganske likt som nå. Jeg har det veldig bra. Verden er i en usikker situasjon, så drømmen er vel bare at tryggheten vår består.
Det hun er stoltest over
Camilla sikret seg studiekompetanse og endte til slutt opp på sykepleierstudiet ved UiT campus Harstad. På studiestedet tok hun på seg flere verv og gjennom campustinget kom Camilla i kontakt med en annen student – nemlig Venstre-politiker Even Aronsen.
– Vi hadde likt syn på veldig mye. Da han spurte om jeg kunne tenke meg å stå på lista for partiet måtte jeg gå noen runder med meg selv, men jeg fant raskt ut at jeg og Venstre var en god match.
En annen ting som endret seg i Camillas liv er at hun blir mamma. Hennes førstefødte kom til verden i 2015. I juni 2018 ble hun tobarnsmor – samtidig som hun fullførte bacheloren i sykepleie.
– Det er nok de to tingene jeg er stoltest over i livet: Det at jeg tok utdannelse og barna mine, sier hun og fortsetter:
– Før jeg fikk barn husker jeg at jeg tenkte: Jeg skal ikke bli en sånn eller sånn mor. Ungene skulle bare få hjemmelaga mat, de skulle ikke tilbringe masse tid med skjerm og alt skulle være på stell. Der skjøt jeg meg i foten. Noe av det viktigste jeg har lært er nok viktigheten av å fire litt på egne krav, og at morsrollen utvikler seg i takt med ungene. Men jeg tror og håper jeg er ei bra mor. Hva nå enn det begrepet innebærer.
– Var utålmodig
Fortiden og nåtiden hennes er med på å forme hva som er hennes politiske kjernesaker. Det er ikke tilfeldig at oppvekstvilkår, psykisk helse og rus står øverst på Camillas agenda.
– Jeg kjemper mye for de som ikke har det like bra som mine barn, eller like bra som jeg har hatt det. Veien mellom himmel og helvete er så kort. For min del er det sånn at når har det bra selv, er det viktigere å stå opp for de som ikke har det.
Livet som politiker førte med seg flere overraskelser.
– Som ny og litt utålmodig person i politikken var det litt overraskende at prosessene tok så lang tid. Men det jeg var positivt overraska over var den gode tverrpolitiske stemninga i det sosiale. Selv om man representerer ulike partier, så er vi kolleger og har det trivelig sammen. Noen av de jeg har det triveligst med er faktisk opposisjonspolitikerne. Sak er en ting, men i pausene er det veldig nært og hyggelig.
Lys framtid
Den siste tiden har Camilla roet ned tempoet betraktelig. Hun forteller at hun har gitt seg selv en påtvunget pause fra det hektiske livet.
– Jeg tror aldri jeg hatt det roligere enn akkurat, men det ha vært viktig. Det å øve på å si nei har vært i fokus. Å samtidig være mamma til to små barn, arbeidstaker og politiker kan være krevende. Med nummer to hadde jeg ikke mammapermisjon heller. Under to uker etter fødselen var jeg tilbake i praksis på studiet. Jeg har rett og slett kjørt i et litt for høyt gir de siste årene. Nå nærmer jeg meg akkurat der jeg skal være, sier hun og avslutter.
– Framtida ser lys ut. Jeg har funnet en fin balansegang mellom jobb og privatliv som er levelig over tid. Nå gjør vi oss klar til valgkamp.
Ina jobber med Kygo og Alan Walker: – Nå vil hun lage show i Harstad
