Hvis du har kastet et blikk på rådhuset i sentrum av Harstad torsdag, fikk du kanskje med deg at et flagg som ikke ofte synes vaier frisk i vinden.

Den er på plass i anledning Kvenfolkets dag, en årlig feiring som holdes 16. mars for å hedre og markere kvenenes kultur og historie.

– Kvenene er en finsktalende minoritet som tradisjonelt har bodd i Nord-Norge, spesielt i områdene rundt Troms og Finnmark. Kvenene har en unik og rik kultur, som inkluderer språk, musikk, dans og mat, forteller kommunen på sin hjemmeside.

Les også

Da mamma Ruth snakket kvensk, skjønte Tom Einar at noe hemmelig var på gang

Kvenfolkets dag ble etablert i 1996 av Kvensk Institutt. Målet med dagen er å øke bevisstheten og kunnskapen om kvenenes historie og kultur, samt å styrke kvenenes identitet og selvbevissthet. Kvenfolkets dag er en viktig markering for kvenene, og det gir også en mulighet for alle nordmenn til å lære mer om og feire kulturelt mangfold i Norge.

Motivet på flagget er en solblomst – aurinkonkukka som er funnet på en rekke gjenstander i kvenske områder, og stadig brukes innen tradisjonell kvensk kunsthåndverk.