NRKs prognose bekrefter at Aps valgresultat ikke har vært dårligere siden 1924. Avisa Nordlys tar på lederplass til orde for at Jonas Gahr Støre bør trekke seg. Det samme mener Vadsø-ordfører og Arbeiderpartiet-veteran Wenche Pedersen.

I Harstad er Kari-Anne Opsal og Arbeiderpartiet suveren vinner av valget med 31,1 prosent av stemmene, en oppgang fra kommunevalget i 2019. I Tromsø er Gunnar Wilhelmsen klar til å fortsette som ordfører for Ap med 24,7 prosent, også der går Ap opp siden sist.

Wilhelmsen var i slutten av august på Debatten i NRK. Nordlys’ kommentator Maja Sojtaric skriver at han gjorde en dårlig figur. Han ble satt sjakkmatt.

– Det var én seer som ringte meg fra en annen by i landet, og lurte på om ordføreren vår hadde fått et illebefinnende på riksdekkende TV, skriver Sojtaric. Har han i det hele tatt pugget Arbeiderpartiets program?

Like «ille» står det ikke til med Kari-Anne Opsal i Harstad, men det er likhetstrekk mellom de to som folket trykker til sitt bryst. Begge er veteraner i partiet med et svært kontaktnett. Begge ordførerne har vist handlekraft. De har humor, tar ting på sparket og tåler et sleivspark. De har karisma og glimt i øyet. Ho Kari-Anne og han Gunnar.

Og velgerne bryr seg ikke om du kan opptre pertentlig på TV. Tvert imot. Folk flest liker at man bare er seg selv.

Som undertegnede skrev i en kommentar før valget, er lokalvalg i stor grad et personvalg. Når folket kommer til valgurnen, er det trygt å velge det kjente, hun som allerede styrer byen på en god måte. iHarstads meningsmåling viser at folket har vært fornøyd med Kari-Anne Opsal. For mange representerer hun partiet som favner bredest, et folkelig parti. Det er heller ikke til å stikke under stol at mye har skjedd både i Harstad og Tromsø med de to i førersetet. I Tromsø trekkes byvekstavtalen frem, satsing på nordområdemuseum, konserthus og nytt kulturkvartal i Tromsø. I Harstad får vi nytt helsehus, fylket bidrar med over en milliard til ny videregående skole og ny kino og bibliotek kan gjøre comeback. Alle disse sakene knyttes til den som styrer byen.

Det skader selvfølgelig ikke at de har Ap i regjering når maksprisen i barnehagene skal settes ned eller når Hamek får nye kontrakter midt i valgkampen.

Hva så med de argeste motstanderne Nina Dons-Hansen i Høyre og Eivind Stene i Frp? Kunne de ha tjent mer på å stå sammen i valgkampen, kommet med konkrete forslag til hva som bør endres? Nina har snakket mye om at Harstad må ha planer og om at vi må ta til oss nye impulser og ideer. Partiet har sågar vært på tur i en annen kommune for å få inspirasjon til nytenkning. Men hva fant de der? Beklager, det fikk trolig ikke velgerne med seg.

Eivind Stene og Frp når heller ikke helt opp. De er blant valgets vinnere i Harstad isolert sett med 17,5 prosent, men så lenge Høyre ikke blir større, og Ap er nesten dobbelt så stor, hjelper det ikke. Høyre og Frps ønske om å delprivatisere tilbud innen helse og omsorg i Harstad støttes av over halvparten av befolkningen i Harstad. Likevel stemmes det på Ap. Kunne dette vært en klarere sak å fronte for de blå all den tid eldreomsorgen svartmales av opposisjonen?

Når Arbeiderpartiet nå skal velge sine samarbeidspartnere kan det godt være at Espen Ludviksen (Sp) fortsetter som varaordfører, til tross for et elendig valgresultat.

Mitt inntrykk er at han går godt overens med Kari-Anne Opsal. Espen Ludviksen har for undertegnede vært en av de beste politikerne i valgkampen lokalt. Han er klar og tydelig og snakker rødgrønn politikk som om han aldri har gjort annet. Den tidligere Frp-eren Ludviksen tar sterkt avstand fra Frp. Men han er kanskje blitt straffet av Harstads velgere for den ufine krangelen med Kristian Eilertsen. Sp får nemlig 8,2 prosent på landsbasis, men i Harstad bare 4,7 prosent, som er lavere enn både Rødt, SV og Industri- og næringspartiet. Så spørs det hva Kari-Anne Opsal tenker om dette - kan Espen Ludviksen fortsette i jobben med et så dårlig resultat?

Rødt kommer inn og kan farge styret av Harstad enda mer rødt. Det er neppe populært i Harstads befolkning. Men kjenner vi ordføreren rett, så klarer hun å tøyle Rødt både i saken om bygging av ny videregående skole og i andre saker som er viktig for Harstads utvikling, også der markedskreftene må rå.

Da står vi altså igjen med det samme som vi har hatt. Et stekt Arbeiderpartiet med en sterk ordfører som får det som hun vil. For Frp og Høyre må det være svært tungt å stålsette seg på fire nye år i opposisjon uten mulighet til å påvirke den politiske utviklingen av Harstad, annet enn i enkeltsaker i fall posisjonen ikke skulle få rent flertall i en samarbeidsplattform.