Gå til sidens hovedinnhold

– Det er ekstra viktig å bruke allergimedisin i år

Med økende covid-19-smitte, som kan ha noen av de samme symptomene som allergi, er det ekstra lurt å være nøye med riktig behandling denne våren.

Mars og april er månedene mange allergikere begynner å kjenne symptomene.

Fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen tror de fleste kjenner igjen allergisymptomene fra år til år, og da bør man starte behandlingen så snart man merker symptomene, og aller helst litt før sesongen starter. Pollenvarsel kan være et godt hjelpemiddel for å vurdere når man bør starte behandlingen.

– Pollenallergi er en folkesykdom som rammer veldig mange. Over en million nordmenn brukte allergimedisin i fjor. Spesielt var juni en krevende periode, der veldig mange hentet ut allergimidler fra apotek, forteller Andresen.

Her kan man sjekke pollenvarselet

Allergi eller covid-19?Pollenallergi og covid-19 kan ha symptomer som ligner hverandre. Plager i luftveiene er ikke uvanlig ved allergi, og det er også et typisk trekk ved covid-19. Tungpustethet, hoste og hodepine kan også komme av allergi, men er sjeldnere.

– Hvis man behandler allergier i tide, vil man redusere plagene og symptomene som kan ligne på covid-19. Da er sjansen mindre for å forveksle de to. Opplever man symptomer på covid-19 er det veldig viktig at man følger rådene, blant annet med å teste seg. Med det presset som er på testkapasiteten i dag, er det uheldig og unødvendig om mange tar en test fordi allergi feiltolkes som symptomer på covid-19, mener Andresen.

Hvis allergien er godt behandlet, er det lettere å kjenne igjen symptomene på covid-19.

Harstad og Hammerfest kjemper igjen: – Skal driftes i 31 år