Gå til sidens hovedinnhold

Det grønne høyhuset: – Det er som vår egen lille suite

I sentrum av Harstad, er det et bygg som markerer seg godt i bybildet. Huset rommer 37 leiligheter og er på 11 etasjer. Men hvem er egentlig menneskene som bor der?

Punkthuset ble bygd i 1957 etter en tegning av arkitekten Jan Inge Hovig. Det er en del av Skolegatens borettslag, som til sammen rommer 101 leiligheter. Siden det står på en høyde, skiller det seg kraftig ut blant resten nabobyggene. Bygget har flere historier å fortelle, og det er mange som har vært bosatt der i flere tiår, men noen er nylig innflyttet. Her er et innblikk i 4 av leilighetene med deres beboere.

Sigrun Aas, 5. etasje

Da Sigrun Aas ble enke for 10 år siden, ble det gamle huset i Kilbotn for stort. Hun fikk drahjelp av sønnen til å finne seg en leilighet. Valget ble en leilighet på 56 kvadratmeder i punkthuset, men mye av huset i Kilbotn ble med.

– Jeg kvittet meg med mye gammelt som jeg ikke hadde behov for lengre, og som ikke fikk plass her. Soverommet derimot, er dekorert helt likt som soverommet i Kilbotn, sier Sigrun.

Det var en omveltning og flytte fra hus, garasje og hage, forteller Sigrun. Men likevel var det en lettelse og flytte.

– Sommeren før jeg flyttet, satt jeg og ventet på at regnet skulle gi seg slik at jeg kunne slå gresset. Det stoppet jo aldri å regne, og jeg ble sittende inne. Da skjønte jeg at det var på tide å flytte, sier Sigrun.

Inger Reppen og Torstein Årnes, 6. etasje

I det man entrer leiligheten til Inger Reppen og Torstein Årnes, er det første man ser utsikten over Harstad Kirke. De har bare bodd i punkthuset i tre dager, selv om det allerede ser godt bebodd ut. Inger og Torstein har vært gift i 22 år, og giftet seg i Rio, Brasil.

Vi har reist jorda rundt, både med ryggsekker og uten. Vi har vært med på noen heftige greier, men nå er vi godt plassert her. Det er som vår egen lille suite, sier Torstein.

Vi kjenner folk i etasjene, også er det jo gøy at Hovig har designet bygget. Men det tok en stund før vi landet her. Vi hadde det heldigvis ikke travelt. Vi har hus på Stornes, så selv om det er forholdsvis lite her, kan vi alltid dra dit om vi trenger forandring, sier Inger.

Jeron Verhage, 4. etasje

I fjerde etasje bor Jeron Verhage. Han flyttet inn sommeren 2020, og er hans første egne leilighet. Han jobber på Rema 1000, og for A-laget til HIL.

Jeg er en såkalt altmulig-mann. Jeg setter på kaffe, vasker drakter og sorterer baller. Jeg trener også med Harstad Tigers en eller to ganger i uken. En ting er iallefall sikkert, jeg er helt fotballgal, sier Jeron.

Margit Killengreen og Helge Myreng, 4. etasje

I 1997 kjøpte Margit Killengreen og Helge Myreng leiligheten, men flyttet ikke ordentlig inn før i 2015.

Vi trives godt her. Det har alt vi trenger. Også har vi god kontroll på det som skjer utenfor, ler Helge.