Gå til sidens hovedinnhold

Dette er de nye nasjonale tiltakene og anbefalingene

Dette er koronatiltakene statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) offentliggjorde under redegjørelsen i Stortinget tirsdag.

Det blir ingen ny nedstengning i Norge nå. Statsministeren mener Norge tåler mer smitte enn tidligere, men påpeker at de må ha kontroll.

Regjeringen innfører derfor nye nasjonale påbud og anbefalinger.

Nasjonale tiltak:

  • Hvis du bor sammen med en som er smittet, må du holde deg hjemme i karantene til du har svar på en negativ test. Dette gjelder for voksne, enten de er vaksinert eller uvaksinert. For å slippe karantene må vaksinerte teste seg på nytt senest etter sju dager. Uvaksinerte må teste seg daglig i sju dager med hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test. For barn er dette ikke en plikt, men en anbefaling.
  • Hvis du blir smittet av covid-19, må du være isolert i fem dager. Dette gjelder uavhengig av om du er vaksinert eller ikke. Fram til i dag har kravet vært to dager for vaksinerte uten symptomer. I tillegg må du ha vært feberfri i 24 timer før du går ut av isolasjon.

Nasjonale anbefalinger:

  • Det innføres en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten.
  • Regjeringen innfører en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand.
  • I tillegg videreføres anbefalingen om jevnlig å teste skoleelever i områder med økende smittespredning og høy belastning i helse- og omsorgstjenesten
  • Regjeringen ber om at kommuner med økende smitte og høy belastning i helsetjenesten vurderer økt brukt av hjemmekontor.

I tillegg bør kommuner med økende smitte og økende belastning på helse- og omsorgstjenesten vurdere behovet for egne og strengere lokale tiltak. Det skriver helseminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding.

De nye tiltakene og anbefalingene trer i kraft onsdag 1. desember.

Les også

Nye koronatilfeller i Harstad og Kvæfjord

Les også

Thor kastet krykkene etter å ha fått hjelp fra Fontenehuset: – Livet har fått en mening

Les også

Rune Strand hylles for sin innsats: – Nå blir det helsike på stua igjen