Fremover: Statsmeteorolog Martin Granerød på Meteorologisk institutt på Blindern lover en smakebit av heten som ruller over de sentrale delene av Europa nå og gjennom helgen.

– Det ser ut til at deler av landet får en liten smakebit av varmen neste uke, men det er fremdeles en stund til.

Nesten sydenstemning

For Nordland og sørlige deler av Troms betyr «en stund til» onsdag og torsdag. Sør-Norge står nemlig først i køen.

– Det ser ut til at torsdag blir varmest, men det er ikke snakk om noe hetebølge, legger Granerød til.

Statsmeteorologen forklarer at det først blir snakk om en hetebølge dersom den gjennomsnittlige makstemperaturen er på 28 grader eller mer – over fem dager.

– Så langvarig blir det ikke. Vi får et par dager med temperaturer på over 20 grader. Det blir ikke skyfritt, men skydekket vil ligge høyt, så sola vil skinne gjennom.

– Det blir ikke helt sydenstemning, men så godt som, legger han til.

Les også

Hytta råtner etter bare 15 år. Nå advarer Svein andre hytteeiere: – Det er et kjempeproblem

Normal sommer

For å kunne kalle noe en hetebølge, trengs det en gjennomsnittlig makstemperatur på 28 grader eller mer over en periode på fem dager. I samme periode må minimumstemperaturen i snitt ligge på minst 16 grader.

Meteorologene hos Meteorologisk institutt er ikke de som er hissigst på å snakke om været langt fram i tid. Heller ikke statsmeteorolog Martin Granerød.

– Det er varsler på ti dager fram i tid som vi stort sett konsentrerer oss om.

– Stort sett?

– Vi har varsler for lengre tid liggende, men det er ikke noe vi går ut med så veldig ofte. Vi snakker om signaler. De signalene vi ser nå er at det blir en normal og varierende sommer. Nedbør, med noen pauser innimellom.

Les også

Takk for alt, du som alltid sprang rett frem der stiene krysser

Rødt nivå i England

Britisk Meteorologisk institutt advarer mot ekstremvarme mandag og tirsdag neste uke. Det er ifølge NRK første gang at instituttet har varselet om temperaturer opp mot 40 grader. Det er regnet som rødt nivå.

– Briter er ikke spesielt vant med høye temperaturer. Det er aldri målt 40 grader der. Det er først og fremst sørlige områder som blir berørt, Skottland slipper unna, sier statsmeteorolog John Smits til NRK.

Flere steder i Europa har det også brutt skogbranner. På grunn av ekstremvarmen har det vært vanskelig for brannfolkene å få kontroll.

Rekord i Portugal

NRK skriver at Portugal har innført beredskapstilstand på grunn av skogbrannene. Torsdag var over 3.000 brannfolk satt inn for å slukke skogbranner som har rammet Portugal. Minst 30 hus er blitt skadd, og onsdag ble det telt hele 200 forskjellige branner.

– Fredag ble det målt 47 grader på et sted i Portugal. Det er juni-rekord om ikke målestasjonen blir annullert senere. Fra før er rekorden i landet 47,4 grader i august for noen år tilbake, forteller statsmeteorolog John Smits.

40 grader i Tyskland

Hetebølge med temperaturer på opp mot 40 grader er også ventet å nå Tyskland de nærmeste dagene, ifølge den tyske værtjenesten DWD.

Tirsdag ligger an til å bli den varmeste dagen, men også før det er det ventet sol og varme i store deler av landet.

Mandag er det ventet temperaturer på 30-tallet flere steder, mens det blir aller varmest i vest og sørvest, der det kan bli 36 grader. Kysten slipper unna den verste varmen og kan vente seg mellom 20 og 25 grader.

Etter en varmetopp på opp mot 40 grader i vest og sørvest kan det komme regnbyger inn fra vest, ifølge DWDs varsel. Det kan også bli lokalt torden.

Hundrevis er døde

Hundrevis av mennesker har dødd i hetebølgen som de siste dagene har rammet Spania og Portugal.

I Spania er minst 360 mennesker registrert døde på grunn av hetebølgen med temperaturer langt over 40 grader noen steder, ifølge avisa La Vanguardia.

Bare på fredag, da temperaturen var oppe i 45 grader noen steder i Spania, døde 123 mennesker av årsaker med tilknytning til heten.

En av dem var en 60 år gammel gatefeier som kollapset. Han hadde en kroppstemperatur på 41,6 grader da han ble kjørt til sykehus, der han døde.

I Portugal ble det registrert 238 flere dødsfall mellom 7. og 13. juli enn normalt de siste årene, ifølge nyhetsbyrået Lusa.

De fleste som dør, er allerede svekket på grunn av høy alder eller underliggende sykdom. Myndighetene anbefaler folk å drikke mye vann, utsette anstrengende virksomhet og holde seg innendørs midt på dagen.