For å knytte studenter og bedrifter tetter, og beholde kloke hoder i Nord, har UiT satt i gang pilotprosjektet «Driv Hålogaland». Initiativtakeren, viserektor for Sør-Troms Bård Borch Michalsen, har plukket bedrifter fra øverste hylle, skriver UiT.

– Du kan egentlig kalle dette et forskningsprosjekt, for det er noe vi prøver ut. Og da tenkte jeg følgende at vi skal velge bedrifter fra øverste hylle først. De bedriftene som vi A, tror har noe å bidra med og at det vil være gunstig for studentene. Og B, bedrifter vi tror vil ha nytte og glede av studenter. Så vi spurte de bedriftene vi ønsket oss fordi vi trodde det ville fungere best for prosjektet. Og alle vi spurte svarte ja, sier Michalsen til iHarstad.

Målet er å koble studenter og bedrifter sammen slik at det resulterer i direkte avtaler om bachelor- eller masteroppgaver, sommer- eller deltidsjobber, trainee-stillinger eller internships.

UiT skriver at det totalt er 30 studenter fra UiT Handelshøgskolen i Harstad og teknologistudenter ved UiT i Narvik.

Bedriftene som har takket ja til å være med på prosjektet er Andøya Space, Grovfjord Mekaniske Verksted, VINN, Sparebank 68 grader nord, Sparebank 1 Nord-Norge i Harstad og Harstad Skipsindustri.

Måtte bare prøve

Koronapandemien gjorde at oppstarten ble utsatt, men mandag 1. februar hadde pilotprosjektet en digital oppstart.

– Vi hadde planlagt fysisk oppstart i november, og det ble utsatt. Så prøvde vi igjen i januar og det ble også avlyst på grunn av smittevernbegrensninger. Og så er det sånn at oppstartsmøter må egentlig foregå fysisk. Det er ikke egnet for digitalt siden det er folk som ikke kjenner hverandre. Men vi fant ut at vi går i gang og hadde en samling på zoom. Og det funket faktisk relativt bra. Ikke like bra som det ville fungert hvis vi alle hadde møttes fysisk, men vi kom igjennom alt.