Klasse 2TMA (tømrer) på Stangnes Rå videregående skole fikk endelig møte sin kontaktlærer Hans Arne Pedersen igjen. Etter et kjapt møte med assisterende rektor Britt Karin Hansen i skolens gymsal, bar det ned på klasserommet.

Hans Arne Pedersen sier det blir godt å starte opp igjen.

– Ja, det blir veldig bra. Streiken var en god sak som ikke nådde frem. Sånn blir det av og til. Så får vi bare brette opp ermene, sier han.

Den beste tida for læring i tømrerfaget utendørs er stort sett gått. Snart setter frosten inn, og da begrenses uteaktivitetene noe.

– Vi har heldigvis fått en garasje som er ferdig støpt. Treverket skal vi starte på nå. Den beste tida for praktisk arbeid ute nærmer seg slutten, men vi har en storhall som vi kan jobbe i. Der blir vi å starte straks. Vi skal nok få det til. Dette er driftige gutter som har gått et år på linja, og de er på vei inn i et viktig yrke. Jeg skulle ønske at flere elever valgte oss, sier Pedersen.

I klasserommet er det i tillegg opplæring i tegninger og arbeidsbeskrivelser. Man skal regne vinkler, vekt og mengde, blant annet.

Fredrik Bekkvik Olsen er en av elevene som har stått opp tidlig i dag.

– Jeg har ikke sovet veldig godt i natt. Forberedelsestiden ble kort, siden vi fikk vite klokka 20 i går at skolen starter opp igjen. Døgnet har jo i perioder blitt noe snudd, men ikke verre enn at dette kommer til å gå seg til. Det er bra å være tilbake. Jeg har også jobbet en del disse ukene uten skolegang, sier Bekkvik Olsen.

Han har jobbet på K. Simonsen med vedlikehold biler, smøring og maling. I tillegg har han tilbrakt tid på hytta.

Bygg- og anleggsteknikk

Dette utdanningsprogrammet ved Stangnes Rå videregående skole gir yrkesfaglig opplæring. Du kan bli vei- og anleggsarbeider eller asfaltør, anleggsgartner eller anleggsmaskinfører, maler, murer, tømrer eller rørlegger og en rekke andre yrker.

Du lærer blant annet produksjon og oppføring av nye bygninger og anlegg, ombygging og vedlikehold av bygninger og anlegg, om klima og teknologi, om bruk av tegninger, beskrivelser og beregninger, om kvalitet og sikkerhet og materialkunnskap.

Du bør være praktisk anlagt og ha godt håndlag, selvstendig og nøyaktig og god til å samarbeide.

Vanlige arbeidsoppgaver for en tømrer:

  • bygging av trehus og andre konstruksjoner i tre
  • innredning av hus i tre, mur, stål eller betong
  • rehabilitering og vedlikehold av bygninger
  • produksjon og montering av elementer og moduler
  • planlegge egne arbeider, og samordne arbeidet med andre fag og aktører
  • lese og forstå tegninger og konstruksjoner

Kilde: Stangnes Rå videregående skole, Utdanning.no