(Nordlys)

Nordlys har i dag, på en helt tilfeldig fredag, sjekket drivstoffprisene på en rekke stasjoner i Troms. Vi startet på Setermoen, fortsatte til Bardufoss, Vollan og Laksvatn – før vi til slutt endte opp i Tromsø fredag ettermiddag.

Og «prisvinnerne» fant vi relativt tidlig på vår ferd: Yx på Andslimoen og Circle K, Buktamoen.

Der kostet det 20,39 for en liter bensin og 20,19 for en liter diesel tidlig fredag ettermiddag.

Over fire kroner

Da Nordlys sjekket Yx på Andslimoen fredag kveld, var også prisen den samme. Derfor er Tromsø-prisene du finner i oversikten her fullt sammenlignbare.

På samtlige stasjoner i Tromsø måtte du fredag ettermiddag kveld punge ut med over 24 kroner for bensinen. Den dyreste bensinprisen som Nordlys fant i byen var 24,56 kr – som du må betale på Shell, Tromsdalen og Circle K, Fr. Nansens plass.

Det var altså over fire kroner billigere på Andslimoen og Buktamoen. Det er mye penger spart bare på én tank. For full tank på 60 liter bensin koster det i skrivende stund 1223,40 kr, mens i Tromsø må du ut 1473,60 kr på de dyreste stedene fredag.

Forskjellen på bare én tank? 250 kroner og 20 øre.

Da Nordlys tok sjekken fredag, var det faktisk Esso på Tømmerelv som var dyrest.

For ordens skyld: Bensinpriser er svært dynamiske og endres gjerne flere ganger i løpet av døgnet.

På Best-stasjonen, like ved Jekta Storsenter, treffer vi Alexander Petrenya. Han har merket seg at det er billigere drivstoff i Målselv og Bardu.

– Jeg kjørte forbi der i går, og det er som du sier: Mellom tre og fire kroner billigere.

Han rister på hodet mens han fyller diesel på bilen sin.

– Jeg synes det er helt feil. Det skal ikke være sånn, sier Petrenya.

Han stusser over at prisene er så høye i Tromsø, til tross for at de lokale avgiftene er fjernet.

Og med bompenger, som ble innført i januar, er det enda dyrere å kjøre i byen.

– Jeg kjørte barna i går på to aktiviteter, på til sammen 60 kilometer. Det kostet mye i bare diesel- og bompenger. Vi er avhengig av å bruke bilen. Alternativet er å sitte hjemme og se på hverandre, sier Petrenya oppgitt.

– Lokale priskriger

Knut Hilmar Hansen er kommunikasjonssjef og pressetalsmann for Circle K Norge AS. Fredag kveld ønsker han å besvare Nordlys sine spørsmål på e-post.

– Det er cirka 4 kroner billigere for drivstoff på Bardufoss og Buktamoen i forhold til Tromsø. Hvorfor er det slik?

– Forklaringen er lokale priskriger, svarer Hansen.

Han skriver at denne priskrigen foregår i mange lokale markeder over hele landet, og prisene faller til ulike nivåer avhengig av priskrigen i det enkelte området.

– Dette gir ulike pumpepriser på bensin og diesel mellom fylker, mellom byer, tettsteder og distrikter, ja, også innenfor et begrenset område. Prisen på drivstoff kan variere mye og forskjellene kan være store fra sted til sted. I tillegg vet vi at prisene kan variere mye gjennom uken, enkelte dager er billigere enn andre, skriver han.

Hansen skriver at det starter med at noen stasjoner begynner å skru ned prisene for å lokke til seg kunder.

– Drivstoffprisene er som kjent meget godt synlige i prismaster langs veiene. Mange kunder er prisbevisste, og det vet konkurrentene lokalt. Ingen vil være dyrere enn andre, prisene settes ned og slik skapes det vi kaller priskriger. Da kan det også oppstå prisforskjeller som dere har observert på strekningen Setermoen-Tromsø, skriver han.

Hansen erkjenner at det kan være krevende for de som er helt avhengig av bil, selv om drivstoffprisene er langt unna fjorårets toppnivå.

– Er reell konkurranse

– Er det reell konkurranse i Tromsø – eller ser vi et prissamarbeid?

– Ja, det er reell konkurranse i Tromsø. Her, som ellers i Norge, er konkurransen noen ganger mer intens enn andre ganger, svarer Hansen.

– Konkurransetilsynet følger vår bransje tett, og kartlegger jevnlig priser og prismønsteret for drivstoff gjennom året, og offentliggjør sine rapporter. Prissamarbeid er forbudt. Vi gjør visuelle observasjoner av konkurrenters priser i markedet, og justerer oss etter det for å være konkurransedyktig lokalt, fortsetter kommunikasjonssjefen.

– Er ikke de lokale avgiftene i Tromsø fjernet? Hvorfor er det ikke billigere for drivstoff i Tromsø da?

– Den såkalte «tromsøavgiften» er fjernet, hvis ikke ville prisene vært vel en krone høyere i Tromsø. Drivstoffprisene i Tromsø er på nivå med mange andre steder i Norge, svarer Knut Hilmar Hansen.