Viseadmiral Nils Andreas Stensønes sier til Bergens Tidende/E24 at han ikke er overrasket over at russerne følger med på Marjata.

– Det er vårt etterretningsfartøy, og en av de kapasitetene vi har til stede i nordområdene for å følge med på aktiviteten. Da tar vi det som selvsagt at Russland søker å holde oversikt over hvor fartøyet er til enhver tid, sier Stensønes, som leder Etterretningstjenesten.

Han er heller ikke overrasket over at et sivilt skip blir brukt til å holde utkikk etter Marjata.

– I Russland og en del andre mer autoritære stater, blander en sammen sivil og militær virksomhet helt bevisst. Det er heller ingen overraskelse at de bruker sivile kapasiteter til etterretningsformål, sier Stensønes.

Han legger til at norsk etterretning følger nøye med på hva slags etterretningsaktivitet Russland bruker mot Norge.

Det russiske seismikkskipet seiler under russisk flagg og er eid av et selskap som igjen er eid av den russiske staten. Selskapet utfører seismikkoppdrag både for statlige russiske selskaper og for internasjonale, kommersielle aktører.

Marjata er navnet på en serie norske, militære forsknings- og etterretningsskip, i bruk siden 1966. Den nåværende Marjata ble satt i drift i 2017, og er det fjerde norske etterretningsskipet med dette navnet. Mer om det kan du lese her

I juli 2020 bekreftet Forsvarsdepartementet at Harstad blir ny hjemmehavn fra 2021. Skipet har ikke vært på Stangnes-basen de siste ukene så langt iHarstad har registrert.