Gå til sidens hovedinnhold

Edvin jubler over fergeforlik: – Men mye mer må gjøres for å hjelpe distriktene

En avtale blant flere partier på Stortinget skal gi reduserte fergepriser. Avtalen blir stemt over i Stortinget tirsdag, men kommune- og fylkestingsrepresentant Edvin Eriksen jubler ikke så mye som han skulle ønske.

Mandag fortalte iHarstad historien om Hanne Marie Krogh Karlstad på Ibestad som kan bruke opp mot 6.000 kroner i måneden på fergeutgifter. Samtidig fortalte stortingsrepresentantskandidat Tom Einar Karlsen fra Arbeiderpartiet at han og partiet mente å ha løsningen på problemet.

Senere på dagen ble det klart at Ap, Sp, SV, Rødt og Frp ble enige om et felles forslag om lavere ferge som skal stemmes over i Stortinget tirsdag.

Ap, Frp og Sp har alle gått inn for minst en halvering av fergeprisene, men kniving dem imellom om nøyaktig hvordan løftet skal formuleres, har til nå gjort det umulig å nå flertall for noe som helst.

Cecilie har tatovert "My Life is Okay": – Livet er for kort til å være seriøs hele tiden

Flaut at de ikke ble enige

SVs Edvin Eriksen sier at det er bra at flere partier setter fokus på de dyrene fergebillettene, men sier det er flaut at de ikke har blitt enige før nå.

– Men det er synd at politikerne konkurrerer hverandre ut. Flere partier har presenterer ulike løsninger, men samtidig har de nektet å stemme på hverandres forslag. Det er litt pinlig hvis de faktisk vil løse problemet, sier Eriksen.

Han mener det er tydelig at valgkampen er i gang, og ber politikerne på Stortinget skjerpe seg. Eriksen er fornøyd med at partiene til slutt gikk sammen.

Teksten som Ap, Sp, SV, Rødt og Frp ble enige om lyder slik:

"Stortinget ber regjeringen komme tilbake i revidert nasjonalbudsjett 2021 med forslag til reduserte fergetakster allerede for inneværende år, og en forpliktende plan for halvering av fergepriser på både riksvei- og fylkesveisamband. Løsninger for lavere takster for pendlere skal prioriteres og reduksjonen skal finansieres av staten, skriver partiene i forslaget."

Les også

Hanne Marie bruker opptil 6000,- i mnd på ferge: – Genererer ikke akkurat bolyst

Store behov i distriktene

Eriksen håper at vedtaket vil hjelpe de som er avhengig av ferge, men han ser også flere andre behov for distriktene.

– I gode gamle dager fikk jeg et fradrag i likningen på 25.000 kroner for utlegg til ferger og at jeg måtte på jobb. Det er sakte men sikkert fjernet og et eksempel på hvordan det over tid har blitt stadig dyrere å bo i distriktene.

Eriksen sier at mye av problemet er strøyping av Fylkeskommunen.

– Hos oss er er det fylkeskommunen som står ansvarlig for både ferger og mange av veiene som sårt trenger opprusting. Der er det nå et etterslep på rundt åtte milliarder kroner. Dette må vi ta ordentlig tak i, sier Eriksen.

Han håper at fergesaken betyr at fylkene og distriktene igjen vil få oppmerksomheten de fortjener.