For mange er det nok den store markedshelga med et rikholdig Bondens marked som først dukker opp når man tenker på Kvæfjorduka.

Men allerede lørdagen før sparkes arrangementsuka i gang – blant annet med lanseringsfest for henteskapene til Matfra allerede førstkommende lørdag.

Maten i sentrum

Ellen Eliseussen, som både er prosjektleder for Kvæfjord matkultur og næringsrådgiver i Kvæfjord kommune, er stolt over at programmet for årets uke er større enn noen gang.

– Det skal være et løft for hele bygda, sier Eliseussen.

Sentralt for uka står, naturlig nok kanskje, mat og matkultur. Førskoleungene inviteres til Ottestad gård, mens seniorene får et opplegg på Olaåsen. Refsnes matkultur kjører potetkurs (der det også skal lages dessert av den tradisjonelt essensielle grønnsaken) og ungdommen inviteres til kjelleren i Frivillighetssentralen for å lære seg å lage sunne, næringsrike måltider for ei uka – av grønnsaker og kjøtt.

Det arrangeres også en jordkonferanse for produsenter og hobbyrrkere:

– Så skal vi også ha en fagdag med Hanen – en organisasjon som tre av våre bedrifter er med i. Det er en organisasjon for næringslivet som jobber med bygdeturisme, lokalmat og gårdsmat – og jobber med å synliggjøre medlemsbedriftene.

Underveis i uka blir det også konsert på Fram, forteller Ellen. Det er ikke en offisiell del av Kvæfjorduka, men det er godt samarbeid i bygda, så konserten og andre ting som skjer i Kvæfjord den uka, er også med i programmet.


Bondens marked og minimarked

Etter ei uke med et variert program, kulminerer det hele i markedshelga. Da kommer produsenter fra nær og fjern (i alle fall fra hele regionen) kommer for å selge sine varer og produkter på torget ved rådhuset. I år har de også utvidet med et minimarked med næringslivsforeninga i kommunen.

– Det bruker å være veldig bra trøkk, sier Eliseussen.

– Det kommer mange tilreisende?

– Ja, vi elsker når det blir litt trafikkaos, ler Eliseussen.

Hun forteller at de gjør en innsats for å lage god markedsstemning. Det pyntes, Kvæfjord Perc og Blås spiller opp og det er markedskafé på Fram.

– Så håper vi at vi er like heldig med været som vi pleier å være – at det stort sett slår til. Det er jo høsten nå, med alle de gode råvarene, og dette er en gylden mulighet til å treffe bøndene og kjøpe alt fra råvarer til saft og andre produkter. Her kan du treffe bonden og høre hvordan de gjør det – og det er jo folk mer og mer interessert i.

Og trodde du det hele var over på lørdag? Tro om igjen.

– Olaåsen gård fyller 15 år, og inviterer store og små innom gården.