Onsdag sto terrengparken i Sollifjellet Alpinsenter ferdig. Snøparkarkitektene Emil Fossheim og Samuel Ærø fra Mushroom Crew har sørget for at snøbrett- og skikjørere nå har det de trenger for å kunne ta Stalefish 360 og Weddle 180.

– Det så mørkt ut en stund. Vi har fulgt med på webkamera og lenge så det ut til at det kom til å bli veldig utfordrende å lage en skikkelig park, men heldigvis kom det nok snø.

Mesteparten av parkene de bygger ligger sør i landet, så Fossheim synes det er veldig stas å komme til Harstad.

– Jeg er fra Mo og i min ungdomstid kjørte jeg mye snowboard. For å komme til ordentlige parker måtte vi kjøre sinnssykt langt. Derfor er det veldig artig å kunne lage et parkanlegg for de som bor i Nord-Norge.

Mange faktorer

Det er mange faktorer som spiller inn for å bygge en skikkelig park, og sommeren for to år siden var arkitektene her for å se på området.

– Man må se på terrenget hvor kulene er og hvordan lysforholdene er. På den måten kan man lage en park som har fin flyt. At farten stemmer overens med hoppene.

– Jeg tror det nå har kommet en skole for parkbygging i Canada, men de fleste som driver med dette er tidligere snowboardere. For å skape de beste parkene lønner det seg nok å ha en del erfaring som utøver.

Perfekt terreng

Daglig leder i Sollifjellet Alpinsenter, Knut Granås, er veldig fornøyd med resultatet.

– I år har vi fokusert ekstra mye på hoppene, og har mange på rekke og rad. Vi har også en del rails, og flere kommer på sikt. Vi må bare få litt mer snø.

Det jobbes nå med å få på plass finansiering for å kunne lage en mer permanent terrengpark.

– Terrenget passer perfekt til parkbygging, men det kreves mye snø. Målet er at vi får en parktrasé som blir tilgjengelig for alle, selv de som ikke har heiskort.

Snøproduksjon og flombelysning

På grunn av mengden snø som trengs for å bygge en terrengpark vil dagens park bare være kjørbar i 40–50 dager. Det ønsker Granås å endre på.

– Hvis vi får på plass utstyr for snøproduksjon og flombelysning vil vi kunne lage en park som åpner i desember, men det er kostbart. Heldigvis er dagens tråkkemaskiner utstyrt med mye fancy utstyr som gjør det lettere å skape terrengparker.

– Ved hjelp av egne programmer kan vi utforme hele parken i 3D på data og legge inn i tråkkemaskinen. Sensorer forteller hele tiden hvor mye snø det er under maskinen. På den måten slipper man å lage for mye snø. Det er både økonomisk og vi sparer miljøet, avslutter Granås.