Gå til sidens hovedinnhold

Er bekymret for utviklingen: – De yngre er ikke like motiverte

Ferietid og flere unge på vaksinelistene er en utfordrende kombinasjon, sier fungerende fylkeslege Bjørn Øygard.

De neste ukene dobles vaksineforsendelsene til Troms og Finnmark. Det betyr for vår del stor aktivitet i Harstadhallen, men en ny trend skaper bekymring.

– Samtidig som flere skal bli vaksinert, er det også ferietid. Nå skal yngre folk vaksineres, og de er nok ikke er like motiverte som de eldre til å få vaksinen. De unge blir ikke like syke, og det er nok noe som spiller inn, sier Bjørn Øygard, fungerende Fylkeslege i Troms og Finnmark.

Han vil derfor oppfordre alle som nå får tilbud om time til vaksinering til å faktisk møte opp.

– Like viktig er det at de som av ulike grunner ikke kan møte opp til sin vaksine avtale gir beskjed om dette så raskt som mulig, slik at andre kan innkalles i stedet,

Travelt for de som jobber med vaksinene

Fra og med neste uke blir det nær dobbelt så mange vaksiner til Troms og Finnmark. Ettersom skjevfordelingen til kommunene sørpå med mye smitte nå opphører.

Dette fører også til økt press på personellet i kommunene som skal organisere og gjennomføre vaksinasjonen nå i ferietiden, forteller Øygard

Mange av de samme folkene som vaksinerer, brukes også i TISK – arbeidet (testing, isolasjon, smittesporing, og karantenering) dersom det oppstår smitteutbrudd i kommunene. Så vi satser på ingen større utbrudd.

Det vil bli en mye travlere hverdag for de som gir vaksinene. For å få vaksinene ut fortest mulig er det viktig at folk melder ifra om de ikke kan møte opp til vaksineringen, forteller Øygard.

– Smittesituasjonen i fylke er nå preget av små og litt større utbrudd. Vi er derfor i en litt usikker situasjon. Fylket vårt er i dag gått over fra å være oransje til å bli grønt. Vi håper det skal fortsette sånn, sier Øygard.

Ikke glem smittevern

Det blir mer og mer av delta versjonen av viruset. Denne mutanten er enda mer smittsom enn tidligere varianter og gir derfor rom for støtte smitteutbrudd enn vi ønsker.

– Så det er ikke lurt å senke skuldrene for mye. Men å fortsatt tenke på smittevern, med å holde avstand, vaske hender og teste seg ved mistanke om smitte eller sykdom, sier han.

Fullt vaksinerte får lite eller ingen symptomer av delta-varianten, men kan fortsatt smitte den videre. Spesielt hvis du skal eller har reist er det lurt å være forsiktig

Heldigvis gir vaksinen god beskyttelse mot alvorlig sykdom, også for delta-varianten.

Er du fullvaksinert er sjansene veldig små for at du skal føre videre den originale versjonen av viruset, betrygger Øygard