Dagen etter valget gikk Arbeiderpartiet og Kari-Anne Opsal offensivt i gang med samtaler med partier som kan inngå i en samarbeidsavtale. Målet er en koalisjon som gir rent flertall i kommunestyret. Eventuelt kan Ap, Sp, SV og Rødt (til sammen 17 mandater, mot 18 utenfor) styre i et mindretall med støtte fra sak til sak fra KrF og Venstre. Men foreløpig står både KrF og Venstre utenfor en forpliktende avtale. Rødt er heller ikke garantert å være med i en flertallsposisjon. Altså er det ikke sikkert at Ap sine forhandlinger går knirkefritt. Kanskje de ikke fører frem?

Bør ikke Høyre og Frp i Harstad nå samle seg og invitere småpartiene til lignende møter? Det virker ikke som Høyre og Frp gjør det. De har innsett nederlaget allerede. Eller er de bare realister?

Det som kunne blir et borgerlig styre i Harstad er dette:

Høyre 7 mandater
Frp 6 mandater
INP 2 mandater
MDG 1 mandat
KrF 1 mandat
Venstre 1 mandat

SUM 18 - og rent flertall i kommunestyret

Hvis det er uaktuelt for noen av småpartiene å inngå i en blå koalisjon, da kunne Høyre, Frp og Industri- og næringspartiet ha styrt byen i mindretall med 15 mandater, med støtte fra sak til sak fra de andre? Det er jo nettopp det Arbeiderpartiet kan blir nødt til å gjøre hvis forhandlinger ikke fører frem.

Uansett kan det bli en styring av Harstad som er mer fargerik de neste fire årene. KrF sier de ikke vil ha samarbeidsavtale med Ap. Venstre sitter på gjerdet. Det kan åpne for at den borgerlige side vil få gjennomslag for noen av sine saker i kommunestyret.

I Tromsø har Arbeiderpartiet utropt seg til vinner. Gunnar Wilhelmsen er så sikker på ordførerseier at han fredag reiser på ferie til den franske rivieraen ... Men allerede natta etter valgdagen startet Frp på prosjekt «felle Wilhelmsen.» Høyres Anne Berit Figenschau gjør også sonderinger om å overta makt i Tromsø, hvis vi tolker avisa Nordlys riktig.

I Målselv fikk Ragnhild Furebotten og Ap fikk 36,6 prosent av stemmene. Likevel øyner Høyres Martin Nymo håp om å samle de borgerlige partiene for å ta makta og ordførerkjedet i kommunen.

Noen av partiene har riktignok sagt nei eller tja til samarbeid med de blå i Harstad. Men det var før valgresultatet. Nå er det nye muligheter. Vi venter i spenning.