Harstad Mek. Verksted, opprinnelig etablert i 1895, sysselsetter rundt 100 ansatte. Disse er fordelt i Samasjøen og i sentrum (tidligere Kaarbøverkstedet). I Samasjøen har selskapet over flere år hatt planer om utvidelse. Men blant annet reguleringsplaner, vernede bygg og trafikale utfordringer har hindret gjennomslag. Inntil nå.

Investerer 33 millioner

Tirsdag ble det klart at Harstad Mek. Verksted sin eier, Harstad Skipsindustri (HSI), kjøper bygget vest for verkstedet. Bygget har tidligere huset ølutsalg, lekeland og i dag CrossFit Harstad (i første etasje). Selger av bygget er harstadmannen Rino Santocono. Eiendommen er også kalt Mack-bygget, og skal fra årsskiftet 2021-2022 huse administrasjonen i selskapet, samt verksted og lager i kjelleren, samt ny kantine. HSI bruker 33 millioner kroner på kjøp og oppgradering av bygget. Dermed frigjøres dagens administrasjonsbygg som ligger midt i verkstedområdet. Om dette skal rives for å gjøre plass til mer verkstedplass, er ikke avgjort.

Samtidig har Harstad Mek. Verksted (Hamek) inngått leieavtale med HSI på 20 år både for området Samasjøen og i sentrum, med opsjon på ytterligere ti år. Dermed kan Harstad være trygg på at både dokka i sentrum og verkstedområdet i Samasjøen skal reparere og vedlikeholde båter også langt inn i fremtiden.

Hamek selv bruker rundt 28 millioner kroner blant annet på ny slipvogn, diverse renoveringer, digital oppgradering på kontoret og investeringer i maskiner og utstyr.

Sysselsetting: 300

Administrerende direktør i Hamek, Jan Oddvar Olsen, sier avtalene befester Harstad som en sterk verkstedby. Han har bitt seg merke i at enkelte røster i Harstad er kritiske til at HSI legger til rette for hotell og leiligheter, men kan ha syntes å glemme det opprinnelige oppdraget, skipsindustri.

– Det har vært noe negativitet rundt HSI sin eiendomsvirksomhet. Men avtalene i dag viser jo det stikk motsatte: Vi har en eier som vil legge til rette for utvidelser og utvikling i verftsindustrien. I Samasjøen får vi nå hele bukta til disposisjon som følge av at HSI investerer og vi leier av dem. Teller vi ansatte isolert hos oss, er vi hundre. Legger du til ringvirkningene av selskaper som samarbeider med oss, kan du gange det tallet med tre, sier Jan Oddvar Olsen.

Saken fortsetter under bildet

Oppdrett er størst

Hameks største kunde er ikke som før. Mens det stadig blir færre fiskefartøy i nord og offshore er valgt bort, øker det på med oppdrag innen oppdrettsnæringen. Daglig leder Ola Karlsen i HSI sier Harstad har det mest komplette maritime miljøet i landsdelen, og Hamek er Nord-Norges største innen vedlikehold og reparasjon av båter. Oppdrettsnæringen er nå det klart største kunden.

Harstad Mek. Verksted ble grunnlagt 1895 med oppstart 15. januar 1896. Verkstedet ble en betydelig arbeidsplass for Harstad frem til det gikk konkurs i 1988. Harstad Mekaniske Verksted AS ble på nytt etablert i 1988, og er i dag en datterbedrift under Harstad Skipsindustri AS. Hamek har skroghall og slipper for mindre og mellomstore båter i Samasjøen.

Halsbrekkende ide

Jan Oddvar Olsen sier området rundt dokka i sentrum også skal rustes opp. Det skal bygges nye haller og miljøstasjoner, området skal være kompakt og effektivt. Ola Karlsen sier at størrelsen på området i sentrum blir omtrent som før, men at det skal oppgraderes betydelig.

– Dokka var en halsbrekkende ide, men beslutningen om å bygge den ble gjort med hjerte og hjerne. Den sto ferdig i 2014-2015 og kostet 200 millioner kroner. Trinn for trinn har omsetninga økt. Investeringer i verksted-driften er kjempeviktig for HSI og for byen. Vi har en stolt fortid, og en svært spennende fremtid foran oss, sier Ola Karlsen i HSI.