Hageland Nathanielsen i Harstad fyller hele 90 år i år og er en solid lokal aktør i byen. I lokalene på Seljestad er hele teamet i sving: blomsterdekoratører, gartnere og selgere er en sammensatt gjeng med all den kunnskapen som trengs for å dekke det meste innen hagemiljø og planter i hus og heim.

Saken fortsetter under bildet

– Nå er det tema uterom som gjelder og vi har en stor utstilling av hagemøbler med tilbehør, samt planter og busker til krukker og hage. Trenden vi ser nå er at uterommet reflekterer den interiørstilen man har inne, så her er alt fra romantisk rotting til stilren aluminium med lekre detaljer, forteller Remi Robertsen som er eier av Hageland Nathanielsen og Hageland Narvik sammen med kona Christine Bendiksen.

Uterommet 2021

I år vil vi skape en stilren uteplass krydret med iøynefallende detaljer. Miks gjerne materialer som aluminium og tre med krukker i keramikk og steinheller på terrassen. Har du en liten balkong er det mange flotte muligheter for å skape en liten hage i høyden.

– For å skape en hage på balkongen velger man sittegruppe i ønsket stil og størrelse. Velg blant klassiske, stilrene design og materialer som er enkle å vedlikeholde. Suppler deretter med grønne planter, myke puter og tepper, lykter og lyslenker. Man kan plante nesten hva som helst i krukker, så hvorfor ikke ha din egen ripsbærbusk og et epletre på balkongen? Det gir en lun stemning samtidig som det skjermer for vind og innsyn, forteller Christine.

Andre populære planter på terrasse og balkong er vintergrønne vekster eller andre prydbusker som for eksempel spirea. Med urter og jordbær i balkongkassene kan du ha ferske urter og plukke bær gjennom hele sommeren. De hyggelige medarbeiderne på Hageland kommer gjerne med forslag til ditt uteområde.

God kvalitet som holder stilen

Trendene på hagemøbler peker mot stilrene farger og materialer av god kvalitet, som skal kunne vare lenge. Ifølge Remi Robertsen er det en klar sammenheng mellom pris og kvalitet:

Hageland har en høy standard for kvalitet, dette gjelder også for hagemøbler. Alle møblene har rammeverk i aluminium og det er også krav til bruk av beste plastkvalitet på trådene som benyttes til kunstrotting, som for øvrig flettes for hånd. Det er satt høye kvalitetskrav til produsentene av putestoff. Kombinasjonen av dette fører til vedlikeholdsfrie møbler som holder år etter år uten ramme som vil ruste, kunstrotting som vil tåle store temperaturvariasjoner uten å sprekke eller å bleke, og puter som tåler mange soltimer før antydning til bleking.

Mange møbler kan være tilsynelatende like, men ha ulik pris. Faktorer som spiller inn er tykkelse på aluminiums-ramme, tykkelse på rotting-tråd, grad av finish på sveiser, kvalitet på pute, og om møblene kommer flatpakket eller ferdig monterte.

Hageland har et stort utvalg som strekker seg over flere stilarter og best av alt: Alle møblene i utstillingen er på lager så de kan du få med deg hjem på dagen, eller bestille hjemkjøring.

Det ligger i plantens DNA

Med det varme været kommer gjerne lysten til å plante i egen hage eller på balkong og terrasse. Men hvor skal man begynne? Her er det bare å slippe kreativiteten løs, sett sammen krukker, kasser og bed, og tenk på hvilke planter du trives med og hvilken funksjon de skal ha. Det faglige kan Hageland hjelpe deg med:

– Vi kan foreslå en sammensetning av møbler, krukker og planter som står i stil. Med vår kunnskap om lokale vekstforhold er du i trygge hender. Her hos Hageland har vi nøye utvalgte planter med de riktige genene, det vil si at de har herkomst fra steder med lignende vekstforhold. Dette er spesielt viktig for å lykkes med flerårige planter. Vi har også stort utvalg av kortreiste sommerblomster, jordbær- og grønnsakplanter av beste kvalitet fra lokale gartnere, sier Remi.

Dermed er alt lagt til rette for at du skal lykkes med uterommet, som skal vokse og gi glede sesong etter sesong.

Blomster-binderiet

I Hagelands eget blomster-binderi jobber 5 dyktige blomsterdekoratører med blikk for design og detaljer. Her bindes det buketter og lages dekorasjoner til alle livets begivenheter.

Det å binde en bukett er ikke så lett som det kanskje kan se ut som. Det er 4 års utdannelse for å få fagbrev som blomsterdekoratør og man må blant annet kunne både kunsthistorie, teknikker, stilarter, og ha fagkunnskap om de ulike produktene.

Ofte ønsker kundene at dekoratørene hjelper til med å sette sammen et sammenhengende tema for hele arrangementet, være seg det er til konfirmasjon, bryllup, eller til et festlig lag i eget hjem. Det samme gjelder for større arrangementer, som konferanser eller dekorering for bedrifter, for eksempel en resepsjon eller et venterom. Skal du ha spesialtilpassede blomsterarbeider innenfor et spesielt tema, er det lurt å komme i god tid.

For det beste resultatet anbefaler vi at man tar en prat med oss minst en uke i forveien. Da har vi tid til å bestille blomster som passer til servietter, dekorasjoner og resten av fargepaletten til ditt arrangement. Uansett strekker vi oss alltid langt for å få til det kunden har lyst på og tar også gjerne en utfordring på sparket, sier blomsterdekoratør Benedicte Heggen.