Gå til sidens hovedinnhold

Fantastisk av ungdommen, Hkeem og Festspillene

Det er nesten rørende: At Festspillene henter Hkeem sånn at ungdommen endelig får sin første konsertopplevelse etter å ha sittet isolert i over ett år.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Abdulhakim «Hkeem» Hassane (23) fikk våren 2017, sammen med ungdomsvennen Temur Baig, sitt gjennombrudd med låten «Fy faen». Hkeem og Temur vant klassen årets låt under Spellemannprisen 2017 og ble i tillegg nominert i klassen årets låt under P3 Gull 2017. NRK-serien «Skam» var med på å gjøre den til en monsterhit. Et drøyt halvår etter låtslippet fikk han platekontrakt med gigantselskapet Universal Music. Han vant Spellemannprisen 2018 i klassen årets musikkvideo for «Ghettoparasitt» regissert av Thor Brenne.

Begge disse låtene står som påler i ungdommens oppvekst. Også undertegnede (49 år) synes det er vilt bra musikk, faktisk. Når Festspillene inviterer til konsert med idolet for ungdom i alderen 13-17 år, er det gull. For mange var dette deres første konsertopplevelse. iHarstads journalist i Nordic Hall skriver at alle covid-restriksjonene legger en demper på konsertfølelsen til ungdommen.

– Det er ikke lett å lage stemning og være engasjert når man ikke kan stå i klynge helt foran scenekanten, men må sitte på en stol, 1 meter unna kompisen eller venninna med munnbind på. Hakeem fikk skrudd opp temperaturen mot slutten av konserten - til applaus og litt allsang.

Ungdommen hadde det nok fint. Ingen kan forvente at de skal la seg rive med i allsang og dans der de sitter hver for seg. De fleste av dem har aldri vært på konsert tidligere. Bare det å møte opp i Nordic Hall var en dørstokkmil for noen av dem. Rundt i lokalet går det journalister og tar bilder. Jeg tror ungdommene som dristet seg ut på sin første konsert, etter å ha sittet mer eller mindre i isolasjon hjemme i over ett år, koste seg masse. Inni seg. Jeg tror musikken rørte noe ved dem, tente en spire til nye kulturopplevelser. Jeg tror Hkeem selv syntes det var en fin stund. Han er jo bare en ungdom selv, 23 år – og i støpeskjeen for å bli en av de neste store her til lands.

I Harstad Tidende har ungdommene selv tatt et oppgjør med avisens dekning av konserten. Det er tøft! Anmelderen ga det unge publikummet terningkast 1, og skrev blant annet at han ble trist av opplevelsen: "Ingen vilje eller evne til å leve det minste med blant publikum, og til og med høflig applaus mellom låtene uteble. Det var rett og slett – dødt."

Det er urettferdig. En video ungdommene har lagt ut fra konserten, viser at det var mer liv på Hkeem enn på opptil flere andre festspillforestillinger - sammenlagt;)

Da er det nydelig at ungdommen tar til motmæle. De sier blant annet «Publikums energi kan bare nå visse høyder, når en selv ikke en gang kan reise seg opp til dans og synging av full hals. En kan ikke forvente at energien skal skyte gjennom taket, når man er bundet til en stol.»

Og: «Med smittende, positiv energi og god musikk, fikk Hkeem i gang god stemning og en positiv opplevelse; der man både kunne sitte stille og nyte musikken, eller slå seg løs så langt det går fra sittende stilling. Hkeem fikk stemningen opp hos publikum, og fikk oss med på konsertopplevelsen.»

Det er egentlig nok bekreftelse på at både Hkeem, ungdommen selv og Festspillene gjorde alt rett denne kvelden. iHarstad ønsker ungdommen velkommen tilbake på konsert!

Les også

Bilder og video fra Festspillene: Se hvem som var ute tirsdag

Les også

Planteriket i lyd og bilder i kinoen