Gå til sidens hovedinnhold

Festspillene er godt i gang med planleggingen: – Pandemien har satt oss på prøve

– I år vil alle kunstnerne og artistene som kommer til festspillene være nasjonale, forteller festivaldirektør Ragnheiður Skúladóttir. 

Festspillene i Nord-Norge er godt i gang med planleggingen av årets festival. Usikkerheten med fremtidens på smittesituasjon gjør at de forbereder på det verste, og håper på det beste.

– Vi er i tett dialog med både kommunen og FHI for å kunne sikre at Festspillene blir gjennomført på en trygg måte, og vi følger med på utviklingen av pandemien, forteller festivaldirektør Ragnheiður Skúladóttir.

– I år blir alle kunstnerne og artistene som deltar i byen fysisk til å være nasjonale, men det kan hende vi har noen internasjonale kunstnere som kommer til å sette sin glans på festivalen digitalt.

Les mer

Bli med hjem til Sissel: – Det bor bare snille spøkelser her

Vært både krevende og givende

Det å jobbe med en festival midt i en pandemi er både krevende og givende.

– Kunst er under konstant utvikling, vi som arrangører er med i de forandringene som skjer. Hvis vi ikke fornyer oss blir festivalen fort stillestående. Pandemien har satt oss på prøve, den har tvunget oss til å tenke kreativt og komme med nye løsninger og sett på alternative arenaer for å formidle kunst. Så selv om koronaen har gitt oss mye hodebry har det også gitt oss utfordringer som vi har taklet på en god måte.

Selv om enkelte av kunstnerne som kommer til byen under årets festspill er sluppet som multikunstner Ingeborg Oktober og koreograf, filmregissør og danser Elle Sofe Sara, velger festivaldirektøren å holde kortene tett inntil brystet.

– Vi kommer til å presenterer årets program ut på våren. Vi er godt i gang med planleggingen, og jeg kan love et spennende program.

Les mer

Leirskolen er reddet etter konkurs: – Vi ville beholde den på Grøtavær

Kommer tett på kunstnerne

Festspillene er liker å komme tett på kunstnerne som deltar på festivalen.

– Vi jobber tett med kunstnerne og planlegger prosjektene sammen med dem. Vi tilrettelegger for at de får den arenaen de trenger for å best mulig kunne vise seg frem. Dette er positivt for både kunsten og for publikum.

Det å være kunstner handler ikke bare om å produsere kunst. Det går mange timer til søk av stipender og støtte, kontakte gallerier og så videre.

– Ofte må kunstneren være sin egen agent, produsent, regnskapsfører. En kunstner har mange roller før de får vist seg frem. Vårt tette samarbeid med kunstneren gjør at vi kan hjelpe til med de rollene. Vi sitter også på et stort nettverk av både regionale, nasjonale og internasjonale kontakter som kan hjelpe dem på veien. Det er ikke alltid lett å være ung kunstner. Vi føler vi har et stort ansvar overfor dem, og spesielt de unge. Vi ønsker å hjelpe dem med å dele sine visjoner. Det er et ansvar vi har valgt å ta, og det er et ansvar vi liker.

Les mer

Heli-Team har ansatt seks nye piloter: – Det vanker en bonus om de finner seg en vesterålsprinssesse