Astrid Serine Hoel blander kvenske tradisjoner med både house, break og samtidsdans. Med midler fra fra Festspillenes Open Call ordning til å skape en kvensk danseforestilling i stor skala med premiere på Festspillene 2023. Ragnheiður Skúladóttir ser fram til å sette kvensk kultur på festspillprogrammet:

– For Festspillene i Nord-Norge er det viktig å bidra til å feire og løfte frem kvensk kultur. Vi er spesielt imponert over det grundige forarbeidet Astrid Serine Hoel har gjort i dette prosjektet, og den kartleggingen av dans og bevegelsesmateriale hun har gjort siden 2020. Vi har store forventninger til prosjektet og gleder oss til å følge prosessen der tradisjonsmateriale får møte moderne uttrykk, sier Skúladóttir.

Astrid Serine Hoel får med seg komponistene Beddari Nilsen Ramstad når hun skal utvikle en storslått forestilling, med dansere og musikere på scenen. Forestillingen har arbeidstittel «Karhutanssi», eller «Bjørnedans» på norsk.

– Det betyr veldig mye for meg at "Karhutanssi" skal ha premiere på Festspillene i Nord-Norge. Jeg blir utrolig stolt når jeg tenker på at vi skal få vise frem dans og musikk med kvensk tilknytning gjennom en så spennende og viktig festival. Jeg håper og tror at mange er nysgjerrige på forestillingen, fordi det kvenske ikke har vært så mye representert i danseforestillinger tidligere, sier Hoel.

Som en del av Open Call-ordningen blir kunstnerne introdusert for internasjonale eksperter innen sine felt, noe som gir muligheten til å få innspill og perspektiv i prosessen, samtidig som det nordlige kunstfeltet får internasjonale koblinger.

– Gjennom tildelingen av Open Call-midlene blir jeg også en del av mentorprogrammet til Talent Norge. Det er jeg glad for, fordi jeg tror mentorordningen vil berike prosessen med å utvikle "Karhutanssi". Mentormøtene vil også være givende for mitt fremtidige kunstneriske virke, avslutter Hoel.