Fredag og mandag kom det nyheter om sterk økning i antall vaksinedoser til Norge.

I neste uke får Harstad 840 doser, og kommuneoverlege Jonas Holte tror at tallet kan dobles fra mai mot sommeren.

– Det vil da settes mange flere sprøyter enn det vi er vant til. Når folk skal på ferie må vi ha flere folk på jobb og det kan hende vi må opprette flere skift, sier Holte.

Alle kan være vaksinert i august

Han sier at et nøkternt anslag tilsier at alle i Harstad kan være vaksinert i august, men det kan også gå kortere tid, sier han.

Holte sier at han for mindre enn et år siden trodde at det kunne ta flere år før vi fikk bukt med pandemien.

– Da var det fremdeles usikkert om vi i det hele tatt klarte å lage en vaksine, sier kommuneoverlegen som ble kåret til Årets harstadværing av iHarstads lesere i 2020.

Tipper at vi må vaksineres flere ganger

Han sier at det godt kan hende at vi må vaksinere oss hvert år mot sykdommen, men forskning viser tegn til at koronaviruset muterer saktere enn influensaviruset.

– Så det er ikke sikkert at vi må vaksinere oss hvert år, men sannsynligvis må vi ta en ny vaksine med noen års mellomrom.

Nå håper Holte på en reprise fra fjorårets sommer da vi nesten ikke hadde smitte i Harstad.

– Det hadde vært å foretrekke siden mange av de samme folkene som jobber med smittesporing også jobber med vaksinering. Samtidig ser vi en helt annen tiltakstretthet nå enn i fjor sommer. Det blir veldig spennende å se hva som skjer, men jeg tipper at vi må tåle et utbrudd eller to før alle er vaksinert, sier Holte.

Geir har store planer for Sørvika: – For de som liker friluftsliv er dette et eldorado