Gå til sidens hovedinnhold

Fosser fram på ny partimåling: – Folket krever et skifte

I følge en ny partimåling er det Senterpartiet og Rødt som øker mest i Troms.

Målingen er utført av Norstat på oppdrag fra NRK. Den viser en tydelig oppgang for spesielt Senterpartiet og Rødt i Troms.

Senterpartiet er det største partiet i Troms med en oppslutning på 25,4 prosent. En oppgang på hele 10,4 prosent sammenlignet med valgresultatet i 2017.

Målingen ble utført mellom 7. og 10. april og selskapet spurte 600 personer i landsdelen hva de ville stemme hvis det var valg i dag.

Også Rødt og MDG får økt oppslutning.

Alle de borgerlige partiene går tilbake. Det samme gjelder Arbeiderpartiet.

– På tur til å bli et voksent parti

Senterpartiets varaordfører Espen Ludviksen i Harstad mottar nyheten om den nye meningsmålingen med stor glede. Han mener det viser at folk er klar for forandring.

– Dette er veldig hyggelig. Et tydelig tegn på at er inne på noe med politikken vår. Folk er opptatt av like vilkår hvor enn de bor. Du skal kunne bo og leve med samme trygghet enten du bor i midt i Oslo eller på Bjarkøya, sier han.

I følge målingen ville dagens resultat gitt Senterpartiet to mandater på Stortinget. Opp ett fra forrige periode. Arbeiderpartiet mister ett og ville dermed bare fått ett mandat inn.

– Vi er veldig glad. Målet vårt er to mandater, derav hashtagen vår #2påtinget. Målingen gir jo kanskje litt bismak siden vi stjeler ett fra Arbeiderpartiet. Drømmescenarioet mitt er jo en ny regjering med Sp og Ap i spissen, kanskje flankert av Sv, sier Ludviksen.

Senterpartiet spiser flest velgere fra Krf og Venstre med henholdsvis 20 og Venstre 30 prosent fra hvert av partiene. Varaordføreren ser dette som et godt tegn

– Det at vi tar fra såpass fra venstre er interessant Senterpartiet er på tur å bli et voksent parti som ikke lengre bare favner om distriktet. Det er artig å se vi er så på banen i byene også. Spesielt her i nord, sier Ludviksen.

Rødt i medvind

Rødt er også partimålingsvinner i den nye undersøkelsen. Partiet har ifølge målingen en oppslutning på 4,5 prosent sammenlignet med 2,3 prosent i Troms for fire år siden.

Leder Julie Løtveit i Rødt Harstad er glad, men ikke overrasket over tallene.

– Dette gleder meg, men jeg forventet at vi kom til å ligge stabilt høyere enn forrige valg. Jeg opplever at folk har blitt mer oppmerksom på ujevnhetene i samfunnet, sier hun.

Løtveit nevner i fleng momenter ved samfunnet hun mener drar flere velgere over mot venstresiden.

– Norge har nå rundt 120.000 fattige barn, det blir dyrere og dyrere å ha barn i skole, barnehage og SFO og det har blitt tøffere å leve med vanlig eller lav lønn. I tillegg er vi nå 1 million nordmenn som leier bolig. Det er altså en hel generasjon nordmenn som ikke kommer til å få kjøpt seg bolig grunnet klasseforskjellene. Mange ser også med gru på situasjonen i Moria, i motsetning til sittende regjering, sier Løtveit.

Hun sier partiet merker en venstrevind som drar de mer inn i folks søkelys enn før.

– Jeg opplever at folk er litt mer positive til oss. Det er lite sammenligninger med Stalin og Pol Pot i forhold til tidligere. Vi har mye medvind og ikke minst bra folk.

Løtveit er i likhet med Ludviksen klar for regjeringsskifte.

– Jeg tror folket både krever og ønsker en mykere regjering enn dagens. Dette handler nok mye om det samfunnsøkonomiske. Fattigdommen er skjult og ekstremt stigmatiserende og folk vil ha endring.

Tror pandemien har spilt inn

Espen Ludviksen tror at pandemien har belyst mange sider ved det norske samfunnet som har fått folk til å revurdere sine politiske holdninger.

– Vi ser spesielt hva som skjer rundt matsikkerhet. Noe så enkelt som mangel på kornlager og at vi gikk tom for gjær er katastrofe. Norge må driftes på en annen måte. Vi må produsere mer selv. Det fantes ikke en gang mat nok til å dekke Norge. Alt legges opp til at vi har et europeisk samarbeid. I tillegg hadde vi ingen reserver på legemidler og utstyr. Det er ikke bra, og sånt reagerer folk på, sier han

Les også

Underslo 1,9 millioner kroner fra Kilkam: Nå er dommen klar

Løtveit er enig med at pandemien trolig har åpnet folks øyne. Selv om hun er uenig med mye av Senterpartiets politikk er hun åpen for at partiet får et ekstra mandat fra Troms inn på Stortinget.

– Jeg tror at en representant for Senterpartiet i Nord-Norge er bra for landsdelen. Landbruket ligger med knekt rygg her oppe, så det kunne vært bra med noen som kjempet vår sak akkurat der, sier hun.

– Det er en lang valgkamp

Arbeiderpartiet går tilbake fra 24,0 ved forrige stortingsvalg i Troms til 19,1 prosent, i følge målingen. Skulle dette blitt valgresultatet hadde partiet mistet ett stortingsmandat til Senterpartiet.

Tredjekandidat Tom Einar Karlsen for Ap i Troms mener slaget ikke er tapt av den grunn.

– Jeg tenker at dette blir en lang valgkamp. Vi er i siget og pilene peker rett vei på landsbasis, sier han.

Han viser til de borgerlige partienes tilbakegang på målingen og mener nasjonen er klar for ny regjering.

– De overordna tallene tyder på at landet er klar for en ny rødgrønn regjering.

Han tror det er flere grunner til at Ap ikke gjør det sterkere i denne målingen.

­– Det har vært mye internt å rydde oppe i innad i partiet. Vi har fått gjort unna alle disse tingene på en god måte. Trenden er god og jeg tror på oppgang.

Som tredjekandidat på Troms Arbeiderparti stortingsliste er Karlsen åpen for et sete på tinget.

– Det er klar visst at vi får inn to mandater så kan det jo hende at noen får opprykk, og at man dermed kommer inn. Først og fremst er vi klar for å kjempe for å få Nils-Ole Foshaug inn som andremandat. Det ville vært veldig bra for oss i Troms. Han har gjort utrolig mye godt og blant annet løftet Nord-Norgebanen frem på en nydelig måte, sier han.

Espen Ludviksen holder med Karlsen når det kommer til at kampen fortsatt er åpen.

– Meningsmålinger er nå en gang bare meningsmålinger, Jeg håper jo vi holder helt frem til valget, men det er fortsatt flere måneder igjen. Og det er jo etter valget den virkelige jobben starter med få til endringer.

Les også

Nedslående nytt fra Arbeiderpartiets landsmøte

Les også

Tom Einar og Kari-Anne til Ap-landsmøtet: Dette skal de kjempe for