Gå til sidens hovedinnhold

Går sammen om nye koronatiltak: Anbefaler munnbind og hjemmekontor

Ordførere og kommuneoverleger i Harstad, Kvæfjord, Evenes, Tjeldsund og Ibestad går nå ut og advarer mot å ta for lett på smittevernrådene.

Regionen er nå inne i en periode med de høyeste smittetallene siden pandemiens start, og flere helseinstitusjoner er rammet.

Selv om tallene i vår region ligger noe lavere enn resten av landsdelen, vet vi at det plutselig kan endre seg. Derfor stiller ordførerne og kommuneoverlegene seg bak tiltakspakken fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark.

– Alle våre kommuner har opplevd smitte på skoler og/eller institusjoner den siste tiden, og vi frykter konsekvensene hvis vi får en smittetopp nærmere jul. Vår sterke anbefaling er å være føre var, slik at slipper å innføre lokale forskrifter for å sikre liv og helse. Vi er en helseregion i nord, og vi må solidarisk være med på å sikre at sykehusene kan levere gode og trygge helsetjenester. Derfor er vi tydelige på at innbyggere og tilreisende til regionen må følge de rådene som gis, sier ordførerne.

Denne uken har kommuneoverlegene i de fem kommunene hatt felles møte, og rådene deres er klare og i tråd med anbefalingene fra FHI, Statsforvalteren og Helsedirektoratet:


  • Ta covid-19-vaksine.
  • Hold deg hjemme om du er syk med nyoppståtte luftveissymptomer – og test deg.
  • Hold avstand til andre der det er mulig i det offentlige rom, gjerne en meter.
  • Bruk munnbind hvis det ikke er mulig å holde minst en meters avstand innendørs i det offentlige rom, som hurtigbåt og annen offentlig transport.
  • Bruk munnbind i helseinstitusjoner som sykehjem og helsehus.
  • Arbeidsgivere bør vurdere bruk av hjemmekontor når det er mulig.
  • Reduser antall nærkontakter.

– Vi håper og tror våre innbyggere følger rådene, slik at vi alle kan få en så normal førjulstid og julehøytid som mulig, uten økt press på helseinstitusjoner, helsepersonell og næringsliv generelt, sier ordførerne Kari-Anne Opsal (Harstad), Torbjørn Larsen (Kvæfjord), Terje Bartholsen (Evenes), Helene Berg Nilsen (Tjeldsund) og (Dag Sigurd Brustind) Ibestad.