Ved Stedet stod i ettermiddag en spent gjeng. I dag var det nemlig Harstads tur å bli besøkt av Frelsesarmeens egen sykkelklubb Pedalkraft. Sju tidligere rusmisbrukere sykler Norge på langs for å øke oppmerksomhet rundt et manglende tilbud til de som kommer ut av rusbehandling.
– Det er snakk om rundt 3.200 kilometer forteller Geir Skjalmar som er miljøarbeider på Stedet.
I tillegg er han hjelpesjåfør. Med seg i bilen har han mat og reservedeler og alt annet syklistene trenger. Selv om løypa er lagt opp til at de skal slippe de verst trafikkerte veiene og tunneler, er det noen av tunnelene som er så pass lange at for deres egen sikkerhet er nødt til å sitte på i bilene for å komme seg i gjennom dem.
– Nå er de straks ferdige med første av alt fire uker. De sykler en plass mellom 10 og 14 mil om dagen. Selv om dagens etappe er en av de kortere er syklistene klare for en dag pause. Dessuten har dagen vært kald.
Når syklistene kommer i mål venter en goodie bag fra Stedets leder Marianne Noreng Larsen. Deretter får syklistene seg en dusj og middag. Middagen er det Arnt-Børge Trane og Nina Dalseng som sørger for. Grillene står klar og de lover et deilig måltid bestående av både pølser, hamburgere og koteletter.

Hogne om tiden med depresjon: – I lang tid levde jeg i mørket
Venter spent på syklistene
Marianne går spent rundt og venter på at syklistene skal komme i mål
– Jeg må innrømme at jeg har sommerfugler i magen. Jeg har venta på dette lenge, og har fulgt reisen deres på Facebook og Instagram.
Marianne er stolt over de nye lokalene til Stedet. I begynnelsen av året flyttet de inn i Sverres gate 1.
– Det har blitt skikkelig bra her og vi har virkelig lagt til rette for Frelsesarmeens Pedalkraft. I garasjen har vi nå startet sykkelverksted. Vi har ikke annonsert det på grunn av pandemien, men det er mulig å komme til oss for å få fikset sykkelen.
– Verkstedet skal også fungere som arbeidstrening for de som trenger hjelp med å komme seg tilbake i arbeidslivet. Kriminalomsorgen vil også kunne benytte seg av verkstedet for de som skal avtjene samfunnsstraff.
Det er ikke noe konkurranse, men en sykkeltur som skal fremme felleskap og fortelle kommuners ledere om viktigheten av ettervern av rusmisbrukere.
– Det er ikke lovpålagt å hjelpe tidligere rusmisbrukere i tiden etter de kommer ut fra rusklinikken, og det er da arbeidet virkelig starter. Det første året er virkelig kritisk og det er mange som faller tilbake i gamle vaner, og det er det vi ønsker å gjøre politikerne mer oppmerksom på.
Blir møtt med norske flagg og heiarop
Den første av følgebilene dukker opp rundt hjørnet, noe som betyr at det ikke er lenge til syklistene kommer. Alle de fremmøtte gjør seg klar til å ta imot syklistene. Med flagg og heiarop ønskes syklistene velkommen til Harstad. Syklistene er klare til å komme seg i dusjen, men et par har tid til et kjapt intervju.
Stein-Otto Josefsen har vært frivillig på Stedet i Harstad i mange år og da fikk invitasjon i november til å være med takket han ja på flekken.
– Jeg trengte ikke noe betenkningstid. Dette var en for god mulighet til å la det gå fra seg.
Stein-Otto sier at syklistene deler en lidenskap for sykling og viktigheten til å spre budskapet om rusproblematikken.
– Det er mer samfunnsnyttig å drive med ettervern enn å ha rusavhengige som til stadighet ramler tilbake i gammelt mønster. Vi har vært så heldig å truffet mange ordførere og politikere på veien, så nå håper vi at det kan bli en forandring og få lovpålagt oppfølgning.
Stein Otto forteller at mottagelsen har vært fantastisk hele veien.
– Selv med til tider litt dårlig vær har turen vært fantastisk. Vi ønsker alt vær velkommen og tenker at det dårlige været gjør oss streker som lag. Det er et utrolig bra opplegg, og vi syklister har allerede utviklet et sterkt brorskap og kameratskap.

Martin donerte millioner etter sin død: – Visste ikke at han hadde så sterke følelser
2020 har brakt Marianne og de hun hjelper nærmere hverandre: – Jaggu gleder jeg meg til å kunne klemme igjen
