Harstad kommune ble i 2013 erklært som verdens første friby for forfulgte musikere. Under Festspillene i Nord-Norges programslipp presenteres byens femte fribymusiker; afghanske Ghawgha Taban, skriver kommunikasjonssjef for Harstad kommune i en pressemelding.

– Jeg har det bra, og det er godt å være i Harstad. Endelig er jeg trygg, forteller Ghawga Taban til iHarstad.

Det er fem uker siden den ferske bymusikeren kom til Harstad. Tiden har hun og mannen brukt til å bli kjent med byen og menneskene her.

– Vi har blitt så godt tatt imot, og jeg gleder meg til å fortsette jobben med å spre musikk for å fremme fred, ytringsfrihet og demokrati. Selv om jeg nå selv er trygg er det fælt å tenke på alle hjemme som fremdeles lever i usikkerhet og krig.

– Nå får jeg endelig oppleve demokrati i stedet for å kjempe for den.

Ingen begrensninger

Ghawga Taban (24) er en afghansk sanger som startet sin musikalske karriere i 2015. Som musiker er hun ikke begrenset av stilarter, og kan derfor ikke relateres til en bestemt musikksjanger.

Som person er hun interessert i musikalsk progresjon, forskning og oppdagelser, fra afghansk musikkhistorie til det som rører seg i dagens musikkbilde. Hun har også et sterkt ønske om å utforske tidligere afghanske sangere. Så lang har hun jobbet med låtmateriale til kjente artister som Sareban, Sarahang, Ahmad Zahir og Nashenas.

Se henne fremføre låten «I Kiss You» nederst i saken.

Flyktet på grunn av utøvelse av sin kunst

Taban er kommet til Harstad ved hjelp av International cities of refuge network, ICORN, som Harstad kommune er medlem av. Dette er en sammenslutning av byer som tar imot kunstnere som må flykte fra sitt hjemland på grunn av utøvelse av sin kunst.

I 2014 ankom vår første fribymusiker Abazar Hamid Musa fra Sudan med sin familie. Siden kom Hameed Sakhizada sammen med sin kone fra Afghanistan i 2016, Nikan Khosravi fra Iran i 2018 og i 2019 ankom også hans bandkollega Arash Ilkhani fra Iran.

I nært samarbeid med Scene Nord (Troms og Finnmark fylkeskommune) er kulturenheten, biblioteket og Enhet for integrering med på å tilrettelegge for fribymusikerne, slik at de kan lykkes best mulig i sin hverdag med ulike arbeidsoppgaver tilknyttet sitt fag og hva de ønsker å formidle. Samtidig følger de introduksjonsprogrammet for flyktninger gjennom undervisning på voksenopplæringa, slik alle flyktninger som kommer til Norge gjør.

Gikk viralt

Det meste av Ghawgha Taban musikalske arbeid har en sosial kontekst, hun har adressert vold gjennom kjærlighetssanger, og skrevet tekster om en ønsket fred i Afghanistan.

Ghawgha er mest kjent for sin låt «I Kiss You» som ble sluppet på Valentins dag i 2019, midt i forhandlingene med Taliban. Låten gikk raskt viralt og tiltrakk seg mye medieoppmerksomhet verden rundt.