Gå til sidens hovedinnhold

Gi meg en grunn til å våkne i morgen - takk til Jorunn Heidi Olsen

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg, en søring og medlem i Høyre, ønsker å gi deg honnør for det du står for i denne saken. Det er et eksempel til etterfølgelse! Jeg har vært pårørende til min mor med Levy Body demens, og det var vanskelig, fordi hun var så forvirret. Selv om hun kjente meg igjen til hun trakk sitt siste sukk, og selv om hun ble svært godt ivaretatt på det pleiehjemmet hvor hun tilbragte sine siste to år. Men hun døde i 2007, og man var ikke kommet så langt den gangen.

Eldreomsorg er en av mine fanesaker, og jeg synes reformen er veldig viktig. Det dreier seg om verdighet, og om livsinnhold. På små steder kan man ikke bygge demenslandsbyer. Der må ting gjøres annerledes, og du viser hvordan det kan gjøres på et lite sted, når man bare får med seg sambygdingene sine. Ja, man blir jo glad av å gjøre andre glade, så jeg kunne godt stilt opp og hjulpet med slike tiltak, hvis de ble innført her jeg bor.

Her er det imidlertid viktig nå for kommunen å spare på skillingen og la daleren gå, og det har medført beslutning om nedleggelse av en fløy på et av kommunens pleiehjem. Skammelig, synes jeg og flere med meg. I Oslo legges veldrevne private sykehjem ned, beboere flyttes uten å forstå noe særlig, og det burde vært forbudt. Hva er i veien for at private og kommunale tilbydere kan gå hånd i hånd til beste for dem det gjelder?

En annen sak jeg er opptatt av, er den eldste hjemmeboende delen av befolkningen. En del av disse har ikke pårørende, og har ikke oppegående barnebarn som kan bistå når samfunnet heldigitaliseres, så altfor fort. De har kanskje hjemmesykepleiere som fyker inn og ut, og som ikke har tid til å hjelpe med annet enn det de skal, i full fart. Slik er det i alle fall her.

Det er ikke til å bære at selvmordstallene blant eldre øker. Noen kjenner seg så alene, og vil ikke være til bry, at de tyr til denne utveien. Det er også forferdelig å se at private tilbydere ser et markedspotensiale til å tilby et besøk på 30 minutter over en kaffekopp mot høy betaling. Når jeg bare får tid og mulighet, skal jeg i alle fall stille opp som telefonvenn eller besøksvenn aldeles gratis for noen som trenger det.

Sykepleiere med riktig innstilling kan flytte fjell, og jeg venter nå i spenning på hva stortingpresidentens innspill kan ha å si for den kommende abortsaken, hvis venstresiden vinner valget.

Jeg har mange grunner til å våkne i morgen, og jeg håper jeg vil ha det om 30 år også. Jeg heier på deg og reformen i mellomtiden!