Gå til sidens hovedinnhold

Gir Harstads ungdommer både jobb og ferie: – Vi prøve dette for første gang

Det er aldri gjort i Harstad før, men i sommer kan ungdom under 18 år få et helt nytt jobbtilbud.

Hvis du er mellom 14 og 17 år og ønsker å jobbe litt i sommer kan du ta kontakt med småjobbsentralen i Harstad. Møteplassen som kobler arbeidslystne ungdommer og oppdragsgivere sammen er et samarbeid mellom Harstad kommune og Frivillighetssentralen.

– Erfaringsmessig har det vært et vellykket prosjekt i andre kommuner. I Harstad skal det gjøres for første gang. Så vi er veldig opptatt av at ungdommer melder seg på, og at harstadværingene melder inn småjobber som hagearbeid, passe hunden, male litt, vaske bilen og lignende. Vi snakker om forskjellige småjobber som ikke krever fagkompetanse, sier Sabina Eliassen i Frivillighetssentralen.

Dette er altså et tilbud for dem som ønsker å jobbe litt, men samtidig vil ha litt ferie før skolen starter igjen.

– Ungdommene melder inn hvilken type arbeid de kan tenke å utføre. Hvis de ikke ønsker å gjøre en malejobb får de ikke det tilbudet. Hvis du vil male gjerder eller få vasket bilen er dette plassen. Det er sporadiske oppdrag så man binder seg ikke. Ungdommene må ha tid til å feriere samtidig som de kan tjene noen ekstra kroner. Det er når oppdragene dukker opp at de får forespørsel om det, forklarer Eliassen.

Les også

Mia utvider Harstads første rideskole: – Jeg ønsker meg flere timer i døgnet

Går begge veier

Siden i fjor høst har kommunen og Frivillighetssentralen hatt et samarbeid der grunnarbeidet har blitt gjort. Skoler og rektorer er informert om tilbudet gjennom kommunen og Sabina har sendt informasjon til arbeidsformidlingen på Nav.

– Andre steder har det også vært flere ungdommer enn oppdrag, men jeg håper at vi i Harstad har nok ungdommer og nok oppdrag. Hvis det er mange oppdragsgivere som ønsker oppdrag utført, men så har vi ikke mange ungdommer så ringer de ikke igjen. Det samme gjelder hvis vi har mange ungdommer som venter på arbeid og så har vi ikke nok arbeid. Så det må gå begge veier.

De ønsker at de fleste ungdommene melder seg på innen 15. juni. Da sånn at de kan kartlegge hvor mange ungdommer de har. Men det er ikke sånn at de som ikke rekker å melde seg på innen fristen ikke kan få arbeid.

Tilbudet varer til og med 8. august.

Behov i kommunen

– Sabina legger til rette for at de som vil ha jobb, og de som skal få utført arbeid kobles sammen sier HR / personalsjef i Harstad kommune Max Jenssen.

– I tillegg har vi stillinger for 15 trivselsagenter som rettes mot ungdom mellom 15 og 18 år. Der har søknadsfristen akkurat gått ut og vi fikk 60 søkere. Vi håper å få tilsatt de så fort som mulig innen medio juni. De får da tilbud om opp mot 5 timer hver dag i tre uker. De får betalt på tariffvilkår som gjelder for unge i arbeid.

Sabina foreslår at de som ikke fikk jobb som trivselsagent kan tipses om småjobbsentralen.

– Ja, jeg tenker jo at de 45 som ikke får tilbudet er aktuelle for småjobbsentralen. Å se dette i en sammenheng viser jo at vi gjør flere ting. Vi er stort sett ferdig med hovedutlysning og tilsetting for ferievikarer, men vi har fortsatt et behov. Derfor ligger det ute stillinger for de over 18 år, både faglært og ufaglært, når det gjelder helse og omsorg og når det gjelder ekstra ressurser vi trenger i sommer knyttet til covid-19. Både vaksinering, telefon, hjelpere, organisering i Harstadhallen. Så det er et litt utvidet tilbud for både de under og over 18 år.

De som får arbeid gjennom småjobbsentralen vil bli lønnet etter følgende minimumsbetaling:

  • 14-15 år: 100 kroner per time.
  • 16-17 år: 110 kroner per time.

Utover disse satsene blir oppdragsgiver og arbeidstaker enige om avlønning.

Siden arbeidstakerne er under 18 år må foreldre eller foresatte skrive under på et ekstra skjema ved ansettelse.

Les også

Vil stenge parkeringen ved Hagavatnet etter råkjøring og forsøpling: – Vi har mistet motet

Les også

Truls (25) kapret drømmejobben: – Merker allerede at jeg trives