Gå til sidens hovedinnhold

Gir unge i Harstad unikt tilbud: – Nå kan du kjøpe boligen etter å ha leid den i fem år

«Fra leie til eie» heter ordningen som du nå kan søke på i Harstad. Minst 12 personer mellom 18 til 34 år får denne måneden muligheten til å eie egen bolig.

15. september er søknadsfristen. Da starter jobben med å finne bolig til minst 12 unge i Harstad, sier ordfører Kari-Anne Opsal.

– Tirsdag har vi informasjonsmøte for de som vil vite mer. Nå må de unge hive seg rundt, sier Opsal.

Fra leie til eie er et tilbud til de som sliter med å få egenkapital/lån, men som har råd til å betjene et lån og ikke kan få støtte gjennom andre ordninger. Det hele foregår slik at kommunen kjøper den aktuelle boligen før leieforholdet inngås. De som blir med i ordningen finner sin bolig i samarbeid med kommunen.

– Noen vil ønske bolig et spesielt sted i Harstad, eller har andre behov. Vi skal hjelpe folk å finne stedet de ønsker, sier enhetsleder for Bygg- og eiendomstjenesten, Jan Dag Stenhaug

Kommunen skal ikke tjene noe

Etter fem år får leieren tilbud om å kjøpe boligen til en pris som er avtalt før leieforholdet starter. Et eventuelt kjøp er helt frivillig. Kommunen skal ikke tjene på ordningen, noe som betyr at det meste av husleia går til å banke ned lånet.

– Prisstigningen på boligen de fem årene du leier kommer kjøper til gode, sier ordføreren som tror at et enklere boligmarked er viktig for å tiltrekke unge til Harstad.

Les også

Emil flyttet fra Harstad til bygda: – Her får du mer for pengene

Kan bli mer enn 12 boliger

Kommunen ønsker minimum å tilby 12 leie til eie-boliger, men det kan bli flere.

– I vedtaket i kommunestyret åpnes det for å utvide ordningen. Nå blir det spennende å se hvor mange som melder seg på. Blir det 10 er det greit, blir det 50 må vi ta loddtrekning, sier Opsal.

Kommunen skal ikke selv bygge nye boliger, men kjøpe fra det som allerede er på markedet.

– Dette er en del av Harstads ungsatsing. Vi trenger en ny boligpolitikk i Norge, men nå er vi allerede på banen lokalt, sier Opsal.

Les også

Lei av at folk i Harstad ikke får tak i veterinær: – Få ut fingeren og gjør jobben dere får betalt for

Dette er fra leie til eie

  • Leie til eie foregår slik at kommunen kjøper den aktuelle boligen før leieforholdet inngås, og en utkjøpspris avtales i forkant av leieforholdet, med utgangspunkt i kjøpesummen inkludert eventuelle avgifter. Et eventuelt boligkjøp skjer etter en dialog med leietaker, og en vurdering av dennes betalingsevne. Utkjøp er frivillig, og man trenger ikke bestemme seg for kjøp før leieperioden nærmer seg slutten. Leieperioden vil være 5 år.
  • Velger man å kjøpe, har man i praksis bygget seg opp en egenkapital i løpet av årene man leier. Denne egenkapitalen utgjøres av boligens eventuelle prisstigning og en avtalt gradvis nedtrapping av utkjøpsprisen etter hvert som leieforholdet løper.
  • Målet er å sette leieboeren i stand til å få et ordinært boliglån i bank etter fem år. I dag er egenkapitalkravet 15 prosent. I «leie til eie» vil egenkapitalen være forskjellen på boligens verdi etter fem år, og avtalt utkjøpspris fra kommunen.
  • Kommunen har ingen fortjeneste på ordningen, og verdistigningen vil i sin helhet tilfalle boligkjøperen som er med på ordningen.
  • Søknadsfrist er 15. september 2021.