Gå til sidens hovedinnhold

Gjenbruk er framtida

Personlig er jeg for en klimavennlig by- og tettstedsutvikling. Som tar utgangspunkt i lokalt særpreg og tradisjoner.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I alle norske byer og tettsteder bygges det mye dyrt og nytt i sjøfronten. Ofte høyt. Dessverre så høyt at etablert bebyggelse bygges inne og mister utsikt. Dette er en villet by- og tettstedsutvikling. Styrt av politiske partier som ønsker det velkommen.

Jeg skjønner at det skjer. På lik linje med at byer og tettsteder har lagt store kjøpesentre utenfor sentrum. Med de konsekvenser det har for handel- og aktivitet. Og døde sentrum.

Den strategien er i hovedsak styrt av kapitalen. Og politikere nasjonalt og lokalt som ivrig legger til rette. Spørsmålet er om dette er en klok strategi å fortsette med? Eller bør flere hensyn balanseres? Er vi tjent med at byutvikling er kliss lik her til lands?

Personlig er jeg for en klimavennlig by- og tettstedsutvikling. Som tar utgangspunkt i lokalt særpreg og tradisjoner. Og den bør sikre at alle typer folk og inntektskategorier er inkludert.

Regjeringen definerer sirkulær økonomi som et prinsipp for økonomisk virksomhet for å opprettholde verdien av produkter, materialer og ressurser. Så lenge som mulig ved å utnytte og gjenbruke ressursene mer effektivt. Mer folkelig sagt; vi skal ta vare på det vi har og gjenbruke. For vi kan ikke fortsette strategien å kaste og kjøpe nytt.

På boligmarkedet betyr det for eksempel at politikere må ha strategier for å renovere eksisterende bygg i stedet for, eller i tillegg til å tenke at byutvikling må være å bygge stort, høyt og nytt.

I Harstad har vi arkitektoniske bygg tegnet av anerkjente arkitekter som Hovig. Jeg undres på hva politikernes og kommunens plan er for å ta vare på ikoniske bygg i Harstad? Dette er bygg som Heggen videregående skole, Harstad kirke, Skolegata borettslag og Harstad kino. Bygg som er sentrale for byens identitet og historie.

Nylig ble en av verdens gjeveste arkitekturpriser delt ut til to franske arkitekter som setter sin ære i å aldri rive et eneste bygg når de skal skape noe nytt. Det er et signal om hva som er nye trender, og hva fremtiden handler om.

Avslutningsvis vil jeg slå et slag for de rimeligste leilighetene i byen. De som ligger i eksisterende bygg. Vurder de før du kjøper nytt. Kan de renoveres? Har de bedre løsninger enn nye leiligheter? Har de bedre utsikt? Kan du spare millioner av kroner på å renovere og gjenbruke i stedet for å kjøpe nytt?

Jeg har ikke svaret for alle. Men for egen del har jeg fulgt den strategien. Og jeg kan røpe at jeg har spart et par millioner, fått himmelsk utsikt og bor i et bygg tegnet av en ikonisk arkitekt.

Gro Reppen Statsviter & Skribent