Det ukelange «NUK – Ny ung kunst» arrangeres i Harstad i perioden 24. -29. juni. Festivalen er for ungdom mellom 14 og 20 år fra hele landsdelen.

– Flere av landsdelens artister og kunstnere har startet sin karriere på festivalen. Nå inviterer vi nye talenter og interesserte til en unik opplevelse. Målet er å gi kreativ ungdom fra vår langstrakte landsdelen et tilbud de sjelden får, ved å møte andre kreative, skape nettverk og kanskje forme nye kunstnere i nord, sier NUK-sjef Tine Skjold.

Ypperste klasse

Festivalen har blitt arrangert siden 1992, og kalles ofte «årets beste uke» av mange som har vært med gjennom årene.

– I løpet av festivalen bor ungdommene sammen på en skole i Harstad. De er med på kreative workshops på dagtid, og mange får venner og minner for livet. Som en bonus får deltakerne se festspillforestillingene gratis, så lenge det er plass, sier NUK-sjefen.

Hun legger til at det er et døgnbemannet sekretariat med erfarne folk til stede gjennom hele festivalen, slik at de som velger å overnatte på skolen, er i trygge omgivelser.

Skjold sier at ungdommene får jobbe med kunstnere og prosjekter av ypperste klasse

– Dette er fagpersoner og kunstnere som er blant de fremste i Norge på sine felt. Disse er valgt ut både for sine kunstneriske og pedagogiske evner, og deres evne til å legge til rette for ungdom, uansett forutsetninger. Blant andre er Spellemann-vinneren Tonje Unstad tilbake for å skape musikk med unge musikere, sier Skjold.

Endringer

I år starter NUK på selve åpningsdagen til Festspillene i Nord-Norge, lørdag 24. juni. Dermed får deltakerne oppleve det som skjer i løpet av åpningshelgen i Harstad, blant annet HT-jubel-konserten med Isah og Undergrunn, samt en kveldskonsert med den danske superartisten Jada.

Det betyr også av avslutningsforestillingene flyttes til torsdag 29. juni.

– Hovedarenaen til NUK blir i år på kulturskolen i Harstad. Dermed kan deltakere enklere utforske byen, drar på konserter og se forestillinger, sier Skjold.

Bildeserie

Se bildene fra NUK-konserten: – Livlig

Les også

Arne skal opptre i drag for første gang: – Ikke alle som aksepterer det