Gå til sidens hovedinnhold

Håper å omvende tvilerne gjennom fritt vaksinevalg

Kan ta noe tid siden influensavaksinen også er på vei.

God tilgang på begge vaksinetyper som brukes i Norge, fører til at de som skal vaksinere seg i tiden framover, selv kan velge type koronavaksine.

Selv om kombinasjon av de to typene gir minst like god beskyttelse som å få to doser av sammen vaksinetype, har Geir Bukholm, assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet, forståelse for at noen ønsker å få samme vaksinetype for begge dosene.

Bukholm understreker at det viktigste er at den voksne befolkningen blir fullvaksinert, og han håper valgfriheten kan hjelpe kommunene med å nå de som har tvilt på å kombinere vaksinetyper.

Til nå har nordmenn fått den vaksinetypen de har blitt satt opp på, noe som har betydd at enkelte har fått en dose av hver av de to vaksinetypene i Norge, Modernas og Pfizers koronavaksiner.

Les også

Nå kommer influensaen til Harstad: – Utelukker ikke nye restriksjoner

– Nå som vi har god tilgang på både Pfizer og Moderna, kan kommunene tilby befolkningen den vaksinetypen de ønsker, sier han i en pressemelding.

Folkehelseinstituttet vil sende koronavaksiner til kommuner som bestiller, så snart som mulig. Utsendingen kan ta noe tid ettersom instituttet nå forbereder utsending til kommunene av årets influensavaksiner.

– Dette betyr at de som så langt ikke har startet på eller fullført koronavaksineringen, ikke kan forvente at begge vaksinetyper alltid er tilgjengelige i kommunens vaksinasjonstilbud, sier Bukholm.