Gå til sidens hovedinnhold

Harstadmann i 50-årene er dømt for å ha narkotika, dynamitt og rørbombe i huset

Brukte amfetamin og hadde 190 gram dynamitt og rørbombe i huset.

Statsadvokaten i Troms og Finnmark tok i 2020 ut tiltale mot en mann i 50-årene fra Harstad for blant annet å ha brukt og oppbevart amfetamin ved flere anledninger i 2019,og 2020, og for å ha oppbevart eksplosiver.

På mannens bopel skal det i 2019 ha vært oppbevart 190 gram dynamitt, en liten rørbombe, en hjemmelaget fenghette og ulike utgangsstoffer for svartkrutt (kaliumnitrat, magnesiumsulfat, kullpulver og svovel).

For dette har tiltalte erkjent straffskyld, men med et unntak. Mannen har forklart at han oppbevarte det som sto skrevet i tiltalebeslutningen, men det som omtales som en rørbombe var ifølge han selv en tom patron, som er mer et lite knallskudd.

Tiltalte skal ha anskaffet dette til hobbybruk og hadde ingen hensikt å skade noen. I ettertid har han ifølge domsavsigelsen innsett at det han oppbevarte var farligere enn han hadde tenkt.

Les også

Kritiserer dørsalg i Harstad: – Var frekk og spurte om han kunne ta pastillene til min mor

Fikk panikk

Da politiet skulle ransake tiltaltes bopel i 2020 skal han ifølge tiltalen ha nektet politiet adgang, tatt tak i politibetjentens arm og dratt han bakover.

Mannen har erkjent straffskyld for dette forholdet også, og har forklart i retten at han fikk panikk da politiet kom hjem til han siden han oppbevarte amfetamin der.

50-åringen var også tiltalt for å ha plassert et kamera i baderomsventilen til en ung kvinne, som var tiltaltes nabo. Han erkjenner ikke straffskyld for dette tilfellet og har forklart at han ikke har kjennskap til dette. Naboen fant kameraet i ventilen og tilkalte politiet.

Etter at politiet hadde foretatt noen undersøkelser ble det foretatt ransaking hos tiltalte. Under ransakingen på tiltaltes bopel ble det funnet en batteripakke med samme ledning som den ledningen som hadde vært festet til kameraet.

Les også

Ble tatt i 140 km/t på E10. Nå må mannen møte i retten for dette og en rekke andre forhold

Tiltalte har forklart at batteripakken som politiet fant hjemme hos han har vært i et modellfly som det begynte å brenne i.

Det ble også funnet en limpistol, filmutstyr, ledninger, droner og annet diverse verktøy hos tiltalte.

April 2019 kjørte mannen bil i Harstad mens han var påvirket av amfetamin, og i mai 2020 skal mannen ha kjørt moped i Harstad uten å ha gyldig førerkort for moped. Han erkjenner også straffskyld for disse forholdene.

Fengselsstraff

På grunn av overtredelser av straffeloven, vegtrafikkloven og legemiddelloven idømmes mannen fengsel i syv måneder. Til fradrag kommer 17 dager i varetekt. Han mister også førerretten i ett år og et minnekort vil bli inndratt.

For forholdet med kameraet i baderomsventilen frifinnes 50-åringen. Ut fra bevisføringen finner retten at det foreligger rimelig tvil med hensyn til hvem som har festet kameraet i fornærmedes ventil. Retten legger dermed til grunn tiltaltes forklaring om at batteripakken har vært benyttet i et modellfly.

Les også

Politiet fant over 300 grusomme bilder. Harstadmann skylder på alkohol