Gå til sidens hovedinnhold

Helene etter det tøffe året: ­– Vi har tatt skade, men nå blir det fest

Dette reddet kinoen i korona-året, sier Helene Hokland.

I november ble Oslo stengt ned, noe som har fått stor innvirkning på kulturliv og utelivsbransje. Dette gjelder også kinoene.

Ifølge NRK får dette store konsekvenser for kinoene og publikums filmtilbud. De fleste kinoene utenfor Oslo kan holde åpent, men de får ikke de nye storfilmene. Årsaken er at de store filmdistributørene ikke vil sende ut nye filmer så lenge oslokinoene er stengt.

Les også

Da alt stengte ned vendte operasanger Hildegunn hjem: – Jeg kunne like godt slå flere fluer i en smekk

Lavt besøkstall

Helene Hokland er kinosjef i Harstad. Hun bekrefter at filmutvalget har vært tynnere enn de hadde håpet gjennom det siste året.

– Vi har jo vist litt film, men de store publikumsmagnetene har uteblitt. En ting er at de store distributørene ikke har sendt filmer til Norge. En annen grunn er at mange av storfilmene har blitt solgt til strømmetjenester grunnet stengte kinoer over hele verden, forteller hun.

Kinobesøket i Harstad har også vært lavt det siste året. Dette mener hun det er flere grunner til.

– For det første har vi jo hatt stengt i flere perioder grunnet lokale smitteutbrudd. Når vi da har kunnet åpne igjen ser vi at harstadværingene har holdt seg hjemme. Dette er jo veldig bra for smittesituasjonen, så det ville vært feil å skulle klage på det. Men kinoen er et veldig trygt sted å være så vi kunne ha ønsket oss flere besøkende.

Hun sier at kinoen overleverer grunnet gode kompensasjonsordninger.

– Det har vært en forferdelig usikkerhet tilknyttet drift det siste året. Vi har absolutt tatt skade, men grunnet gode kompensasjons- og stimuleringsordninger fra myndighetene overlever vi. Uten denne hjelpen vet jeg ikke om vi hadde klart oss.

Storfilmene kommer

Atle Ellingsen er distribusjonsansvarlig i SF studios og ansvarlig for å fordele filmer til kinoene. Til NRK forklarer han at Oslo og omegn utgjør 30 prosent av kinomarkedet.

– Vi ønsker å vise filmene vi har. Men vi er fanget av systemet og har ikke noe valg. Vi får ikke gjort noe før myndighetene åpner opp, det er vanskelig, om ikke umulig å slippe filmer før Oslo og Viken åpner.

Helene Hokland ser frem til mange gode filmer når Oslo-området åpner opp igjen.

– ­På grunn av pandemien har storfilmer som den nye James Bond-filmen «No Time To Die», «Top Gun: Maverick» og «Mission Impossible 7» blitt holdt igjen. Dette er filmer som vil komme fortløpende utover sommer og høsten. Mission Impossible 7 er flyttet til 2022.

Videre forteller hun at storfilmer som ”Kampen om Narvik” og ”Downton Abbey 2” vil ha premiere julen 2021.

Oscarfest

Nå håper Hokland kinoen kan nærme seg normal drift gjennom våren og sommeren. Slik som reglene er nå kan de huse 100 gjester i storsalen og omtrent 30 i sal 2.

Til helgen inviterer hun til Oscarhelg for å varme opp til Oscarutdelingen som går av stabelen søndag 25. april.

– Vi skal vise én av årets Oscarfavoritter hver dag fra torsdag til søndag. Der kan vi friste med den danske perlen ””Ett glass til”, Amerikansk-koreanske ”Minari”, thrillerkomedien ”Promosing Young Woman” og den hjerteskjærende ”Sound of Metal”

Kinosjefen lover en glamorøs helg med velkomsdrinker og spesielle bakverk fra Bakerinnen i kinokosken. Hun håper harstadæringene endelig ser sitt snitt til å koste støv av finstasen.

– Jeg vet for min egen del så har jeg mange ubrukte kjoler i skapet som jeg nå kan få brukt i helgen. Det hadde vært så deilig om folk kunne pyntet seg litt ekstra for skape litt feststemning på Harstad Kino i helgen. Det tror jeg mange har savnet, sier hun.

For fullt program sjekk Harstad kinos hjemmesider.

Les også

Forlik: Kommunen kjøper huset for 3,9 mill. + 1,4 mill. i sakskostnader

Les også

Stor etterspørsel etter Harstad-krus etter seier: – Får bestillinger fra hele landet